Grondgebonden appartementen ApparterrA

Ondernemen

Grondgebonden appartementen ApparterrA

Door: Peter Visser | 16-12-2015

De woningbouw in Nederland bestaat voornamelijk uit rijtjeswoningen en appartementen, maar de laatste jaren is er een toenemende vraag naar een tussenvorm. Vooral voor senioren is een rijtjeshuis met trappen niet altijd meer wenselijk en in een appartement verliezen ze het contact met de straat met kans op vereenzaming. Chris Warmenhoven van STOL Architecten ontwikkelde op eigen initiatief ApparterrA, grondgebonden appartementen waarvan in Heemskerk de eerste 10 zijn gerealiseerd.

Zo’n vijf jaar geleden kwam een corporatie met de vraag of er mogelijkheden waren om patiowoningen te bouwen voor de sociale markt. Want dat zou wel eens de missing link tussen rijtjeshuis en appartement kunnen zijn. Geen trappen die moeizaam of met trapliften genomen moeten worden en wél een woning aan de straat, met buren en levendigheid. Het was geen concrete opdracht, maar de interesse van Warmenhoven was gewekt en maakte op eigen initiatief, in open overleg met diverse corporaties, een plan dat hij ApparterrA noemde.

Ontwerp ApparterrA

Het probleem met patiowoningen is dat ze relatief duur zijn door enerzijds meer grondverbruik en dus hogere grondkosten en relatief veel buitenoppervlak in de vorm van wanden en dak. Een ApparterrA patiowoning bestaat uit een L-vormig huis vanaf 90 m2 met in de hoek een eigen tuin en parkeerplaats van in totaal 30 m2. Totaal dus een oppervlak van 120 m2 en dat wijkt eigenlijk nauwelijks af van het grondverbruik van een gangbare rijtjeswoning. Door de woningen slim te schakelen, rugaan- rug en zij-aan-zij, wordt de hoeveelheid buitengevel geminimaliseerd. Daarnaast is er ook naar de bouwwijze gekeken, de buitengevels zijn prefab elementen met een minimale dikte en maximale isolatie. Hierdoor is het prijsverschil met rijtjeswoningen te verwaarlozen klein.

Proefwoning

Tot zover waren het alleen nog papieren plannen, tijd om tot uitvoering over te gaan. Inmiddels is Van Rhijn Bouw betrokken geraakt bij het project en dit resulteert in een eerste proefwoning in Katwijk. Het ziet er wat vreemd uit omdat ApparterrA niet bedoeld is als een enkele zelfstandige woning, maar als onderdeel van een wijkje op bijvoorbeeld in inbreilocatie. Toch geeft het een goed beeld van hoe de patiowoning er uit kan gaan zien en inmiddels is in Heemskerk een eerste wijkje van tien woningen verrezen in de vrije sector. In de zelfde plaats is een tweede project van achttien sociale huurwoningen in aanbouw en begin 2016 volgt een derde project in Rijnsburg. Plannen zijn in ontwikkeling in de gemeentes Alphen aan den Rijn, Woerden, Westland en Purmerend. ApparterrA lijkt onstuitbaar. De proefwoning is de basisversie van ApparterrA, maar inmiddels zijn er veel varianten ontwikkeld. Een grotere woonkamer, een berging buiten de woning, een deelverdieping erop of combinaties hiervan geven tal van mogelijkheden. Ook is er gedacht aan varianten die extra zorgmogelijkheden bieden. En binnen de woning die standaard een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een berging, toilet en badkamer omvat, zijn ook nog diverse mogelijkheden. Kortom, er is voor bijna elke woonwens wel een oplossing.

Investering

Tot nu toe is het hele project opgezet en gefinancierd door STOL architecten en Van Rhijn Bouw. Een flinke investering die zich pas gaat terugverdienen als er een aanzienlijk aantal woningen gebouwd gaat worden. ApparterrA is als meervoudig modelrecht ingeschreven bij het BBIE (Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom). Ook is octrooi aangevraagd bij het NL Octrooicentrum, maar een garantie is dat nooit. Toch ziet Warmenhoven de toekomst zonnig tegemoet, zeker nu er meerdere projecten gebouwd worden. En er is nog een onverwacht lichtpuntje. Tot nu toe gaat het om zogenaamde inbreilocaties binnen de bestaande ruimtelijke structuur. De omwonenden zijn over het algemeen méér dan enthousiast. Want omdat het lage woningen betreft, is het aanzicht voor de buurt veel opener, is er geen probleem met schaduw in de tuin van de bestaande bouw en geen aantasting van het uitzicht. En opmerkelijk: de ApparterrA’s, oorspronkelijk bedoeld voor senioren, blijken door de levensloopbestendigheid en de prettige prijs ook aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. ApparterrA lijkt een gouden greep. En architect Chris Warmenhoven wordt op zijn bureau al liefdevol Pappaterra genoemd.

Tekst en fotografie: Peter Visser

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 8 van 2015

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.