Hebt u een compacte of ruime tuin? In feite maakt dat niet zoveel uit. Het gaat erom of de tuin past bij de leefstijl van de gebruikers. Ook in een kleine tuin is het mogelijk om uitgebreid te loungen. Zeker met de modulaire loungemeubelen van tegenwoordig is het mogelijk om de leefruimte flexibel aan te passen aan de omvang van de tuin.

Loungebanken

Bij het ontwerp is de grootte van de tuin niet zozeer een issue. Zowel een compacte daktuin als een ruime tuin achter een herenhuis is spannend in te richten, gericht op de leefstijl van de gebruiker. Een comfortabele tuin met loungebanken is haalbaar in elke denkbare afmeting. Loungesets zijn tegenwoordig modulair indeelbaar en zelfs in aparte modules verkrijgbaar. Bewoners kunnen naar believen een module weglaten als iemand alleen wil luieren of uitbreiden als er visite komt of als men in de tuin wil eten.

Inrichting tuin

Voor de inrichting van een tuin is het goed te bedenken wat je in de tuin wilt doen en of je er veel of niet lang wilt verblijven. Een gezin met kinderen verlangt waarschijnlijk een gras annex speelveld voor de kinderen met genoeg zit- en opbergruimte. Met een krappe tuin is het raadzaam om onder de zitelementen opbergruimte te integreren, zodat je optimaal gebruik maakt van de ruimte. Als iemand graag tuiniert ligt een groene tuin voor de hand met veel borders zodat hij lekker actief kan zijn. Ook in een compacte tuin kan de tuinier zich uitleven, want er zijn voldoende kleine borderplanten. Denk bijvoorbeeld aan de rotstuintjes die ondanks hun geringe omvang heel spannend ogen door de hoogteverschillen en de rijke kleurschakeringen.

Klimaat

In een grote tuin is het zaak om een goede balans te vinden tussen het groene gedeelte en de verblijfsruimte. Dit is niet alleen esthetisch gezien een aandachtspunten; ook het klimaat profiteert mee. Teveel tegels en stenen zijn saai en zorgen ervoor dat de riolen overbelast raken bij grote regenval. Creëer intieme hoekjes en wissel deze af met open groene ruimten waar hoogteverschil wordt gemaakt om het geheel spannend te houden.

Tekst: Marcel van Rijnbach
Foto: Tuinmeubelshop.nl