Andere Rijksadviseurs ook bekend

Andere Rijksadviseurs ook bekend

Architect, Personalia
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-03-2008

Prof. ir. Ton Venhoeven (53) is benoemd tot Rijksadviseur voor de Infrastructuur, ir. Yttje Feddes (54) wordt Rijksadviseur voor het Landschap en drs. Wim Eggenkamp (62) mag zich vanaf 15 augustus 2008 Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed noemen.

Verhoeven volgt prof. ir. Jan Brouwer op, Feddes ir. Dirk Sijmons. Eggenkamp krijgt de plek van Fons Asselbergs. Met de benoeming van de drie rijksadviseurs met ingang van 15 augustus 2008. is het nieuwe College van Rijksadviseurs compleet. De benoeming van Liesbeth van der Pol als nieuwe Rijksbouwmeester was vorige maand al bekend gemaakt.

 

Rijksadviseur voor de Infrastructuur
Ton Venhoeven (54) studeerde als architect cum laude af aan de Technische Universiteit Delft. In 1995 is hij als zelfstandig architect gaan werken en in 1998 heeft hij zijn eigen bureau VenhoevenCS Architekten in Amsterdam opgericht. Op 1 mei 2005 is Ton Venhoeven benoemd tot hoogleraar Architectural History and Theory aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Als ontwerper is Ton Venhoeven geïnteresseerd in diverse schaalgebieden van het bouwen, vooral ook in de grotere schaal van de opgaven. Diverse infrastructuurprojecten staan op zijn naam: de Jan Schaefferbrug in Amsterdam, ontwerp tunnel en bruggen Houthavens Amsterdam, de langzaamverkeersbrug in Hoorn. Daarnaast heeft hij ook meegewerkt aan het onderzoek naar de integratie van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Ook heeft hij zich uitgebreid beziggehouden met de Routevisie A4 en speciaal met het deel Midden Delfland.

Rijksadviseur voor het Landschap
Yttje Feddes (54) studeerde in 1980 af als landschapsarchitect aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Achtereenvolgens werkte zij als landschapsarchitect bij stedenbouwkundig bureau Zandvoort, het Staatsbosbeheer, Ingenieursbureau Amsterdam en H+N+S landschapsarchitecten. In 2006 richtte zij samen met Berdie Olthof het bureau Feddes/Olthof landschapsarchitecten op. Daarnaast is zij gast-docent aan de Academie van Bouwkunst en lid van de Commissie voor de Milieu-effectrapportage en van de Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling.

Yttje Feddes was mede-ontwerper van het eilandenrijk IJburg in het Ijmeer. Met haar ontwerpen voor rivierdijkversterking en kustverdediging vernieuwde ze de relatie tussen waterbouwkunde en landschapsontwerp. Zij maakte een plan voor de ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam tot landschappelijke ring en inrichtingsplannen voor verschillende parken, bossen en natuurgebieden Voor de Brabantse landbouw-ontwikkelingsgebieden stelde zij inrichtingsprincipes voor die zorgen voor een mooi en functioneel landschap.
Van recente datum zijn haar inrichtingsschetsen voor het toekomstig landschap van de Randstad, in het kader van de Ontwikkelingsbeelden Randstad 2040.

Yttje Feddes zal haar functie als Rijksadviseur part-time vervullen en blijft verbonden aan haar bureau.

Rijksadviseur voor het Cultureel erfgoed

Wim Eggenkamp (62) studeerde in 1970 af aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Hij was werkzaam bij meerdere gemeenten en heeft diverse functies op het terrein van monumentenzorg uitgeoefend. Zo was hij van 1991 tot medio 2007 directeur van Stadsherstel Amsterdam NV, de grootste restaurerende instelling van Nederland.

Op het ogenblik is hij voorzitter van het Jaar van het Religieus Erfgoed. Daarnaast is hij op verzoek van de toenmalige staatssecretaris van OCW voorzitter van de stuurgroep Zonnestraal te Hilversum en is hij bestuurlijk betrokken bij de restauratie van de Pieterskerk in Leiden en van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem.

Verder is hij onder meer lid van het Platform Monumenten van de stichting Erfgoed Nederland en voorzitter van de Leidse Monumentencommissie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.