Architect Sverre Fehn overleden

Architect Sverre Fehn overleden

Architect, Personalia
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-02-2009

De Noorse architect Sverre Fehn is deze week op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oslo overleden. In 1997 kreeg hij zowel de Pritzker Prize als de gouden Heinrich Tessenow medaille. Zijn carrière markeerde de overgang in de Noorse architectuur van een tijdperk van nostalgisch nationalisme naar de moderne, internationale tijd.

Fehn liet zich inspireren door zowel de traditionele bouwkunst van Marokko als het werk van collega’s uit het modernisme als Le Corbusier, Alvar Aalto en Jean Prouvé. Hij leerde hen kennen toen hij in 1952 met een beurs van de Franse overheid twee jaar met zijn vrouw in Parijs woonde. Daar werd hij lid van de CIAM, het Congrès Internationale d’Architecture Moderne. In 1993 werd hij onderscheiden met de gouden medaille van de Franse Académie d’Architecture.

Op zijn 34ste kreeg Fehn internationale bekendheid met zijn ontwerp voor het Noorse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Dat werd in 1962 gevolgd door het Noorse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië. Hij kreeg naam als ontwerper van musea in Noorwegen, waaronder het Hedmark Museum in Hamar, het museum voor fotografie in Horten en het Gletsjermuseum in de westelijke plaats Fjaerland. Zijn laatste gerealiseerde werk was het architectuurmuseum in Oslo.
Bron: NRC

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.