Architectuurfotograaf Shulman overleden

Architectuurfotograaf Shulman overleden

Architect, Personalia
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-07-2009

Hij kon een huis van strak beton en glas eruit laten zien als een klassiek tempel, de Amerikaanse architectuurfotograaf Julius Shulman. Hij overleed afgelopen woensdag op 98-jarige leeftijd in zijn huis in Hollywood Hills.

“Volgens mij en vele anderen is hij de belangrijkste architectuurfotograaf aller tijden”, zegt zijn galeriehouder Craig Krull . “Julius Shulman verhief wat in feite een commercieel genre was tot beeldende kunst.”

One shot
Shulmans beroemdste foto is een zwart-witportret van een huis van glas en staal ontworpen door architect Pierre Koenig, op een heuvel in de Hollywood Hills terwijl de zon onderging op 9 mei 1960. Het was Nummer 22 in een serie studies voor het magazine Arts & Architecture. Je kijkt door de ruiten de woonkamer in waar twee elegante vrouwen zitten te praten. Onder het huis strekt de avondlijk verlichte stad zich uit in het dal.

De fotograaf stond bekend als ‘one-shot Shulman’, maar voor Nummer 22 nam hij twee foto’s op het zelfde moment: één van het uitzicht met een belichtingstijd van 7,5 minuten en één van het huis met flitslicht. Volgens critici was het resultaat zowel een tijdsbeeld als tijdloos.

Neutra
Julius Shulman werd in 1910 geboren in Brooklyn, New York, als kind van twee joodse immigranten uit Rusland. Het gezin verhuisde later naar Los Angeles waar hij na de middelbare school met moeite de kost verdiende met een eenvoudig boxcameraatje van Eastman. Een toevallige ontmoeting met architect Richard Neutra in 1936 bracht zijn carrière in een stroomversnelling. Hij werkte met tal van architecten, waaronder Frank Lloyd Wright, Charles Eames en Eero Saarinen.

Bron: NRC.nl     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.