Jan Willem Terlouw wint stimuleringsprijs

Jan Willem Terlouw wint stimuleringsprijs

Architect, Personalia
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-07-2008

Volgend op de diploma-uitreiking van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is op woensdag 2 juli de architecten van Mourik Stimuleringsprijs toegekend aan student Interieurarchitectuur Jan Willem Terlouw.

Naar aanleiding van hun vijftigjarig bestaan heeft architecten van Mourik in 2005 het idee opgevat om in samenspraak met de KABK een jaarlijkse stimuleringsprijs in het leven te roepen voor eindexamenstudenten Interieurarchitectuur.

Door middel van de stimuleringsprijs wil het bureau aankomende interieurarchitecten aanmoedigen de overgangssituaties tussen verschillende architectonische schaalgebieden interieur, architectuur en stedenbouw een centrale plek te geven in hun ontwerp. Daarnaast streeft architecten van Mourik er door het instellen van deze prijs naar de positie van de interieurarchitectuur als discipline te versterken en de dialoog over de rol van het interieurontwerp aan te scherpen.

Drie nominaties
Studenten kunnen aan de prijsvraag deelnemen door het inzenden van hun examenopdracht, waarbij dit jaar uitgegaan werd van het hergebruik van een bestaand gebouw in het centrum van Den Haag. Uit tweeëntwintig inzendingen zijn drie deelnemers genomineerd, waarbij is gekeken naar de mate waarin op alle schaalniveaus samenhangend en tot de verbeelding sprekend is ontworpen. Genomineerd zijn de projecten van de studenten Iisa Katriina Antila, Cassandra Piket en Jan Willem Terlouw. Het winnende ontwerp is van Jan Willem Terlouw.

Romeinse thermen
Uitgangspunt van het werk van Jan Willem Terlouw is de wederkerigheid van (interieur) architectuur en multimedia. In het ontwerp van het badhuis wordt daar op doeltreffende wijze vorm aan gegeven. Het gegeven van de Romeinse thermen wordt tot een modern badhuis getransformeerd. De digitale technieken worden integrerend zowel op factoren van conceptualisering, vormgeving, techniek, presentatie en visualisatie ingezet. Daarbij wordt de gegeven locatie op werkelijk vernieuwende wijze benaderd.

Het bestaande werk is nauwkeurig geanalyseerd en de nieuwe ingreep reageert daar heel nauwkeurig op. Een van de meest opvallende aspecten van het plan is het feit dat het bestaande werk als het ware uit het nieuw ontworpen badgebied lijkt te groeien. Oud en nieuw hebben daardoor hun eigen karakteristiek gekregen, maar reageren bovendien sterk integrerend op elkaar met fraaie detailleringen in de overgangen.

Jury
De architecten van Mourik Stimuleringsprijs 2008 jury, welk bestond uit Jack Verduyn Lunel, directeur van de KABK, Ernst Bergmans, secretaris, onderwijscoördinator aan de KABK, Piet Grouls, directeur en architect bij architecten van Mourik, Klaas van der Molen, (interieur)architect bij BAR architects, Rotterdam, Martin Verwoest, stedenbouwkundige bij Staedion, Den Haag en Harm Tilman, hoofdredacteur van De Architect, ziet in Jan Willem Terlouw een bevlogen ontwerper die niet snel tevreden is.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.