Apto Architects wint prijsvraag Doebaai met fictief eiand

Prijsvragen

Apto Architects wint prijsvraag Doebaai met fictief eiand

Door: Petra Starink | 17-03-2021

Om meer levendigheid en sociale verbinding te creëren rond het toekomstige woonproject Startblok Zeeburg heeft de gemeente Amsterdam de prijsvraag Doebaai uitgeschreven. Met de inzending van een fictief eiland heeft Apto Architects de prijsvraag gewonnen.

Prijsvraag

Er werd gezocht naar een partij die in Baaibuurt oost op het Zeeburgereiland tijdelijke voorzieningen kon ontwikkelen, financieren, realiseren en exploiteren voor een periode van 10 jaar, en hiermee zorgen voor meer levendigheid en verbinding met de omgeving door ruimte te bieden aan horeca, startups, werk- en studieplekken en sociaal-maatschappelijke voorzieningen.

Ontwerp van fictief eiland

Milan van Apto Architects over het ontwerp: “Het is een vrijhaven midden in het dagelijkse leven. Een plek om te ontspannen door op avontuur te gaan. Deze plek is een fictief eiland waar verschillende groepen een nieuw thuis vinden. De verschillende generaties en culturen kunnen met elkaar nieuwe smaken en verrassende ideeën ontdekken. De naam van het fictieve eiland houden we nog even geheim en wordt deze zomer op een ludieke manier bekend gemaakt.” 

Fictieve eiland bestaat uit 3 paviljoens

In totaal bestaat het plan uit drie paviljoens met ertussen een landschap die het geheel verbindt en activeert. Centraal staat het restaurant, waar lokaal en seizoensgebonden wordt gekookt in en met de buurt. In het omliggende landschap is ruimte voor innovatie en educatie en liggen paviljoens voor initiatieven uit de wijk. Milan: “Ons kantoor is gevestigd op het Cruquiuseiland en hebben altijd interesse wat er ruimtelijk gebeurt in ‘onze buurt’. Toen wij op de hoogte werden gebracht van dit project hebben wij de koppen bij elkaar gestoken met Yuval van ZHN management, Seger en Bas, van onder andere restaurant Sjefietshe. Daarnaast is Dynamo aangehaakt om écht een sociale partner te hebben in het gebied. Zij hebben de kennis om met verschillende sociale initiatieven de doelgroepen in de buurt aan elkaar te verbinden.

Verbinding in de buurt

Het doel is om mensen te verbinden en samen te brengen op een leuke, innovatieve en duurzame manier. Door een samenwerking met verschillende partners zorgen we ervoor dat er het hele jaar activiteiten zijn. Er is ook altijd ruimte voor initiatieven uit de buurt. Door terugkerende activiteiten te organiseren nemen we mensen mee in onze eilandreis. Bijvoorbeeld het jaarlijks feestelijk openen van de pluktuin en een terugkerende vintage/food markt waarbij verschillende culturen uit de buurt hun ‘keuken’ kunnen laten zien en proeven aan bezoekers.

Dit jaar wordt gewerkt aan het uitwerken van de plannen. Oplevering wordt verwacht in 2022.

Beeld: Apto Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.