Berlagevlag 2021 voor woon-zorgcentrum aan Westhovenplein

Prijsvragen

Berlagevlag 2021 voor woon-zorgcentrum aan Westhovenplein

Door: Petra Starink | 22-09-2021

Het woon-zorgcentrum aan het Westhovenplein heeft de Haagse Architectuurprijs Berlagevlag 2021 en de publieksprijs gewonnen. Het gebouw is ontworpen door architecten Van Mourik. De transformatie van galerijflat Hoog Lindoduin door Jan Splinter Architecten ontving van de jury een eervolle vermelding, de Berlagevaan 2021. Alle ingediende projecten moesten opgeleverd zijn in de periode januari 2018 – april 2021. De prijzen werden 21 september in het Berlagehuis uitgereikt.

Woon-zorgcentrum Westhovenplein

‘Het woon-zorgcentrum Westhovenplein is naast een uiterst zorgvuldig ontworpen project van grote maatschappelijke betekenis voor de bewoners van Moerwijk en een lichtend voorbeeld voor de herstructurering van Den Haag Zuidwest’, meent de jury. Ook is het een spraakmakende oplossing voor een belangrijke maatschappelijke opgave, namelijk adequate huisvesting voor mensen in hun misschien wel moeilijkste levensfase. Ondanks de beschermende functie zoekt het project contact met de buurt en heeft het een open sfeer in een aantrekkelijke en zorgvuldig ontworpen groene buitenruimte. De jury waardeert de uitwerking van het ontwerp met adequate plattegronden en ambachtelijk metselwerk.

Hoog Linoduin

De transformatie van Hoog Lindoduin laat zien dat renovatie van grote woningbouwprojecten – in plaats van sloop – tot zowel technische als ruimtelijke kwaliteit kan leiden. En dat daardoor ook nog een verrijking van het stadsbeeld kan worden bereikt. Hoog Lindoduin is volgens de jury een lichtend voorbeeld voor de omgang met de erfenis uit de naoorlogse bouwperiode. Het is lovenswaardig dat er niet gekozen is voor sloop en een duurzame oplossing is gezocht. De jury is van mening dat door de knappe transformatie een nieuw icoon voor Scheveningen is gecreëerd. De jury ziet het project als excellent voorbeeld hoe om te gaan met bestaande grootschalige complexen en betaalbare woningbouw.

Genomineerden projecten

Het publiek kon kiezen uit de vijf door de jury genomineerde projecten, die waren opgenomen in een speciale fietsroute van de Dag van de Architectuur Den Haag.
De genomineerden projecten zijn:
Mallemolen – BLÁHA architecture+design 
Rotterdamsebaan – Benthem Crouwel Architects en Paul de Ruiter Architects
Transformatie Hoog Lindoduin – Jan Splinter Architecten 
Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) – Atelier PRO
Woon- zorgcentrum Westhovenplein – architecten van Mourik.

Vakjury

De vakjury bestaat uit Jeroen Geurst (Geurst en Schulze Architecten), Floor Thier (Studio Leon Thier), Hans van Beek (voormalig HaAC voorzitter), Renske van der Stoep (ROFFAA) en Dennis Hofman (Architektenkombinatie Bos Hofman, secretaris).

Berlagevlag architectuurprijs

De Berlagevlag architectuurprijs is een initiatief van het Haags Architectuur Café (HaAC) in samenwerking met BNA Netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. De jury hoopt dat de aandacht voor hoogwaardige architectuur, onder andere door de herintrede van deze prijs continu aanwezig zal zijn.

Foto’s Westhovenplein: Arnoud Roelofsz Fotografie
Foto’s Hoog Lindoduin: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.