Bold & Beautiful Awards 2014 uitgereikt

Evenementen, Prijsvragen

Bold & Beautiful Awards 2014 uitgereikt

Door: Petra Starink | 23-01-2014

Op de vakbeurs Gevel 2014 zijn de Bold & Beautiful Awards uitgereikt voor de Student Facade Design Competition. De studenten waren uitgedaagd om met een gevelontwerp te komen dat getuigt  van zowel technisch lef als oog voor schoonheid. De Bold & Beautiful Student Façade Design Competition kent vier prijzen die 22 januari werden uitgereikt.

De 1e prijs is voor Greenhouse Wall System, ontwerp van Valerie Uijtterhaegen van de KU Leuven. Het Greenhouse wall System is een dubbele gevel gecombineerd met een groene gevel. Dit concept wil de voordelen van beide combineren om een transparante gevel te maken waarbij het groen het zonwerend element is. Het concept is uitgewerkt tot het technische detail, met veel aandacht voor praktische gebruiksaspecten.

De 2de prijs is voor IOR Shading, ontwerp van Freek van Zeist, Luuk Graamans en Remco Wiggers. Zij komen van de TU Delft, Faculteit Bouwkunde,  Bucky Lab. In dit gevelconcept is de basis de optische principe van de breking van het licht. In het paneel zitten transparante elementen met verschillende geometrieën en optische eigenschappen, waardoor het in staat is om licht te verspreiden en/of te reflecteren. Het paneel toont volledig transparant als het is gevuld met een vloeistof die dezelfde refractieve eigenschappen heeft als de elementen tussen het glas.

De 3de prijs is voor Folding Fabrics, ontwerp van Wouter Vlietstra en Carlyn Simoen van de TU Delft, Faculteit Bouwkunde, Bucky Lab.
Het industriële proces dat in de textielindustrie wordt gebruikt om materiaal te plooien, is ingezet om waaiervormige zonwerende elementen te maken. De elementen kregen de vorm van een bloem die zich door de verende eigenschappen van het textiel vanzelf sluit. Met deze ‘bloemen’ is een gevelelement gemaakt dat het mogelijk maakt om met zonwering te variëren.

Op de vakbeurs Gevel werd ook de Special Prize uitgereikt. Dit is een prijs voor het concept dat het meest innovatief met zonwering omgaat.  Deze prijs is  toegewezen aan het ontwerp van Folding Fabrics , van Wouter Vlietstra en Carlyn Simoen.

De kandidaten hebben een geldbedrag en een eervolle vermelding gewonnen.  Daarnaast krijgt de winnaar van de Special Prize 1000 euro voor het meest grensverleggende ontwerp op het gebied van zonwering. Die laatste prijs wordt beschikbaar gesteld door branchevereniging Romazo. De Award wordt ondersteund door ArchitectuurNL.

beeld: VNU Exhibitions

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.