“changing the face” ­ Pushkinsky cinema

“changing the face” ­ Pushkinsky cinema

Prijsvragen
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-02-2011
Voor de internationale open-ideeënwedstrijd ‘changing the face’ kunnen architecten de façade van de Pushkinsky-bioscoop, het paleis van het internationale filmfestival van Moskou herontwerpen. Niet om vergane glorie opnieuw tot leven te wekken maar om een mijlpaal te creëren voor de toekomst.

Het nieuwe ontwerp voor de Pushkinsky-bioscoop is een kans om deze filmzaal een ontwerp te geven waardoor hij zijn terechte plaats in het centrum van het Russische cultuurleven kan opeisen. Het laat eveneens toe opnieuw te bedenken hoe de bioscoop in interactie treedt met het publiek vanuit zijn prominente plaats op het Poesjkinplein.

De “changing the face” wedstrijd wil aantonen dat het veranderen van de voorgevels van gebouwen die ooit een grote uitstraling hadden, geen oppervlakkige aanpassing is, maar een wijziging die deze landmarks dramatisch kunnen revitaliseren en de dynamiek van de openbare ruimte verandert. Het concept werd voor het eerst voorgesteld in 2008, in een workshop gewijd aan het Colosseum van Rome en werd later verder ontwikkeld in Boekarest, Praag, Zagreb en Athene. In elke stad werden architecten gevraagd te werken met een controversieel openbaar gebouw geselecteerd door DuPont in samenwerking met lokale instellingen.

Voorwaarden
De architecten dienen zonder vooroordelen of terughoudendheid een nieuwe façade te creëren voor de Pushkinsky-bioscoop, daarbij gebruikmakend van moderne architecturale oplossingen binnen het originele, historische kader van het gebouw.

De enige voorwaarde die de organisatoren stellen, is het gebruik van minstens één van de DuPont materialen, gaande van DuPont Corian hightech bekledingsmateriaal voor het exterieur tot DuPont SentryGlas en DuPont SentryGlas Expressions tussenfolies voor structurele en decoratieve gelaagde beglazing, en van DuPont Tyvek geavanceerde bouwfolies voor het inpakken van de constructie tot DuPont Alesta architecturale coatings en DuPont Teflon architecturale stoffen en oppervlaktebeschermingen voor decoratieve coatings.

Prijzen:
1e ­ 10 000 euro
2e ­ 5000 euro
3e ­ 3000 euro

Insturen
Registeren kan hier. Insturen van ontwerpen kan tot en met 15 mei. De uitslag wordt bekend gemaakt op 7 en 8 juni

Jury
Alle projecten worden geëvalueerd door een internationale jury: Andrey V. Bokov, hoofd van de Vereniging van Russische Architecten; Sergey A. Skuratov, architect ‘Sergey Skuratov Architects’; Aleksey Uchitel, filmregisseur; Kerem Erginoðlu, architect ‘Erginoðlu&Çalýþlar Architects’; Corrado Tibaldi, architect, DuPont Building Innovations; Matthias Hollwich, ^architect-winnaar CTF 2010; Marc Kushner, architect-winnaar CTF 2010.

De organisatie is van DuPont, in samenwerking met de Vereniging van Russische Architecten, het Royal Institute of British Architects, het YEM Building Information Center, Architizer.com en Karo Film.

Meer informatie beschikbaar op www.changingtheface.com.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.