Architectenselectie transformatie Citroëngarage Brussel

Nieuws, Prijsvragen

Architectenselectie transformatie Citroëngarage Brussel

Door: Jacqueline Knudsen | 04-05-2017

De stad Brussel is op zoek naar ontwerpers voor de transformatie van de iconische Citroëngarage in het centrum van Brussel tot een nieuwe cultuurtempel met internationale allure. De opdracht luidt: een culturele hub van 35.000 m² ontwikkelen die zowel een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor architectuur als publieke en polyvalente ruimtes kan bevatten. Dit alles midden in een stadsdeel in volle vernieuwing.

Citroëngebouw

In het begin van de jaren dertig kocht het bedrijf van André Citroën een terrein langs het IJzerplein aan. In 1933-1934 ontstond hier één van de grootste autoverkoop- en herstelplaatsen van Europa met een showroom naar Amerikaans model en een kantoorvleugel. De showroom van 17 bij 26 m was oorspronkelijk meer dan 20 m hoog. Het ontwerp van het iconische Citroëngebouw is van de Brusselse architecten Maurice Ravazé, Alexis Dumont en Marcel Van Goethem.

Cultuurpool

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest lanceert een architectuuropdracht om deze enorme ruimte om te vormen tot het grootste museum in Brussel sinds een eeuw. Niet enkel een museum want de ambitie is ook om in het gebouw verschillende publieke ruimtes te creëren, en zo aan alle Brusselaars een open en toegankelijke plek van cultuur te bieden. Algemene informatie over de cultuurpool Citroën is beschikbaar op www.cultuurpoolcitroen.brussels en www.citroenculturalcentre.brussels/nl

Opdracht en programma

Het betreft een volledige ontwerpopdracht voor de cultuurpool op de site “Citroën IJzer” aan het Saincteletteplein en het toezicht op de werken in multidisciplinair team.

Het programma omvat:
– 15.000 m² museum voor moderne en hedendaagse kunst, i.s.m. het Centre Pompidou;
– 10.000 m² centrum voor architectuur, met name de CIVA stichting;
– 10.000 m² polyvalente publieke ruimte met onder andere culturele, recreatieve en educatieve voorzieningen.

Meer info over de opdracht vind je via deze link.
De uiterste datum voor ontvangst van de kandidaatstellingen is 6 juni 2017 voor 11u.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.