Designwedstrijd No Waste Challenge

Designwedstrijd No Waste Challenge

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 12-01-2021

De designwedstrijd What Design Can Do lanceert in 7 wereldsteden de No Waste Challenge, de derde Climate Action in samenwerking met de IKEA Foundation. Deze ontwerpwedstrijd roept creatieve en innovatieve geesten op om de invloed van afval en (over) consumptie op klimaatverandering aan te pakken. Winnaars krijgen €10.000 aan financiering en toegang tot een samen met Impact Hub vormgegeven ontwikkelingsprogramma van 12 maanden om hun ideeën te realiseren.

Oplossingen voor afvalprobleem

Deze nieuwe challenge staat in het teken van oplossingen voor het afvalprobleem. Hoe moedigen we bewustere consumptie aan? Hoe kunnen we produceren op een manier die rekening houdt met de grenzen van de planeeten hoe gaan we verantwoord om met afval?  Deelnemers kunnen van 12 januari tot 1 april 2021 online hun voorstel indienen via No Waste Challenge.

Mondiaal en lokaal

Hoewel afval een wereldwijd probleem is, zijn de beste oplossingen vaak geworteld in lokale contexten. Daarom biedt de No Waste Challenge naast een mondiale track, zes lokale tracks in grote steden verspreid over de hele wereld: Nairobi (met partner Kenya Climate Innovation Center), Tokyo (met partner Shibaura House), São Paulo en Rio de Janeiro (met partner Mandacaru Design), Delhi (met partner Quicksand), Mexico City en Amsterdam.

Ontwikkelingsprogramma

In mei 2021 selecteert een jury van vooraanstaande experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie minimaal 10 winnaars. Zij ontvangen een financiële bijdrage van €10.000 en kunnen deelnemen aan een wereldwijd ontwikkelingsprogramma dat online trainingen, mentorsessies en een bootcamp omvat. Dit programma, mede gecreëerd door Impact Hub, zal de winnende teams ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun projecten.

Amsterdamse track

Amsterdam heeft het doel om in 2030 het gebruik van nieuwe materialen te halveren en streeft ernaar in 2050 volledig circulair zijn. De Amsterdamse track van de No Waste Challenge wil daar een bijdrage aan leveren. In de briefing krijgen ontwerpers daarom vragen voorgelegd als: Hoe kunnen we minder grondstoffen gebruiken en bewuster consumeren? Hoe kunnen we producten en materialen maken die veel langer meegaan? en Hoe kunnen we afval verstandiger verwerken en afval als grondstof gebruiken? De gemeente Amsterdam en Foodvalley zijn de eerste partners van de Amsterdamse track van de No Waste Challenge.

Hier meer informatie over What Design Can Do en over de Ikea Foundation

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.