Dirk Roosenburgprijs voor ’t Karregat

Prijsvragen

Dirk Roosenburgprijs voor ’t Karregat

Door: Petra Starink | 18-10-2021

De vernieuwing van multifunctioneel centrum ’t Karregat heeft de Dirk Roosenburgprijs 2021 gewonnen. De architectuurprijs wordt elke 2 jaar toegekend aan een project dat in Eindhoven is opgeleverd De publieksprijs ging naar DomusDela.

Renovatie ’t Karregat

De jarenlange renovatie van wijkcentrum ’t Karregat werd in 2020 met de opening van de nieuwe Lidl supermarkt afgerond. Eerder al, in 2015/2016, werden het kinderdagverblijf en de basisschool opgeleverd, beide naar ontwerp van diederendirrix en architecten|en|en. ’t Karregat is een legendarisch multifunctioneel centrum gebouwd in 1973 naar een ontwerp van Frank van Klingeren (1919-1999). Dit revolutionaire en experimentele ontwerp, dat meteen na de opening op internationale belangstelling kon rekenen, huisvestte in de oorspronkelijke opzet twee basisscholen, een supermarkt, een bibliotheek en allerlei faciliteiten voor de buurt. Ze waren allemaal ondergebracht in een grote, open ruimte onder één dak. Het belangrijkste doel dat Van Klingeren daarbij voor ogen had was ‘contact’ tussen de gebruikers van het wijkcentrum. Echter, de oorspronkelijke, idealistische uitgangspunten bleken niet houdbaar. Na de oplevering was geluidsoverlast de belangrijkste reden om het complex aan te passen. Meer informatie is te lezen op de website van Architectuurcentrum Eindhoven.

Inspirerend project

Volgens de jury zijn de architecten er in geslaagd de gestolde resten van de niet-functionerende ontwerpideologie van Van Klingeren te vertalen in een nieuw gebouw dat zowel verankerd is in de wijk als ook de herinnering aan het experimentele begin levend houdt. Een project dat de discussie over mooi of lelijk overstijgt. Met andere woorden: geen uitgesproken ‘mooi’ project, wel een inspirerend project.

Publieksprijs voor DomusDela

De publieksprijs werd gewonnen door DomusDela. Dit project kreeg in 2020 ook de publieksprijs voor BNA Beste Gebouw van het Jaar. Op de tweede plaats eindigde Fifth, en op drie KEVN.

Dirk Roosenburgprijs

De Dirk Roosenburgprijs wil bijdragen aan een maatschappelijke discussie over het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Met andere woorden: hoe houden we de stad economisch sterk maar tegelijk leefbaar? En wat betekent dat voor de architectuur? Dirk Roosenburg (1887-1962) was een architect die veel in opdracht van Philips werkte. Hij heeft een belangrijke stempel op Eindhoven gedrukt. Gebouwen zoals de Lichttoren, de Admirant en het Natlab op Strijp-S zijn door hem ontworpen.

Fotografie: Bas Gijselhart 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.