Europan 11

Europan 11

Prijsvragen
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-10-2010

Europan is een Europese ideeënprijsvraag voor jonge ruimtelijke ontwerpers. Met de prijsvraag wil Europan vorm geven aan een Europa waarin jonge en veelbelovende ontwerpers kunnen bijdragen aan vernieuwingen op het gebied van de ruimtelijke vormgeving. Europan 11 begint op 28 februari 2011.

Om de twee jaar wordt Europan georganiseerd in gemiddeld twintig Europese landen. Deze landen stellen samen gemiddeld zeventig reële locaties beschikbaar, waarvoor jonge ontwerpers een plan kunnen maken. De opgaven die gesteld worden aan de deelnemers zijn complex. Architectuur, stedenbouw en landschap zijn terugkerende aspecten in de opgaven die worden voorgelegd aan de deelnemers door gemeenten en ontwikkelaars. Door het aanbieden van dergelijke veelzijdige opgaven stimuleert Europan multidisciplinair samengestelde teams. De leider van een team moet architect zijn, maar daarnaast kan het team bestaan uit stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, kunstenaars, sociologen, etc.

De prijsvraag wordt in alle landen volgens dezelfde regels en met een overkoepelend thema georganiseerd. In elk land beoordeelt een internationaal samengestelde jury de inzendingen voor de locaties in het betreffende land.

Kenmerkend voor Europan is dat de organisatie zich niet beperkt tot een ideeënprijsvraag, maar dat de eersteprijswinnaars in een tweede fase een opdracht krijgen, hetzij in de vorm van realisatie van hun winnende Europan-ontwerp, hetzij in de vorm van een alternatieve opdracht. Europan ondersteunt zo de prijswinnende architecten bij het verwerven van hun (vaak eerste) eigen ontwerpopdracht. Ook in de latere fases van het realisatieproces blijft Europan contact houden met de winnaars om hen waar nodig te steunen of te adviseren.


De prijsvraag staat open voor ontwerpers jonger dan veertig jaar uit heel (geografisch) Europa.

Inzenden
Inzenden voor Europan 11 kan van 1 februari 2011 tot en met 30 juni 2011

Meer informatie: www.europan.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.