Ontwerpcompetitie ideeën voor de post-fossiele stad

Ontwerpcompetitie ideeën voor de post-fossiele stad

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 16-01-2017

ontwerpwedstrijd Post Fossil City ContestUrban Futures Studio van de Universiteit Utrecht organiseert samen met de gemeente Utrecht en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu de ontwerpcompetitie Post-Fossil City Contest. Deze prijsvraag nodigt creatievelingen uit tot innovatieve en inspirerende ontwerpvoorstellen voor het leven in een stad zonder fossiele brandstoffen. Deadline voor inzendingen is 24 februari.

Fossiele brandstoffen hebben de wereld zoals we die nu kennen enorm beïnvloed. Ze hebben bepaald hoe we onszelf verplaatsen in auto’s, hoe we ons voedsel produceren en consumeren en op welke manier we onze economie draaiende houden. Maar of we het nu willen of niet, we zijn op weg naar een post-fossiele toekomst — een tijdperk dat steden en de dagelijkse realiteit drastisch zal (her)vormen. Zo sterk dat het moeilijk voor te stellen is hoe deze nieuwe stad eruit ziet, voelt, smaakt en ruikt.

Leefomgeving

In de twintigste eeuw heeft de auto, meer dan welke technologie ook, onze leefomgeving bepaald. Planners en architecten als Cornelis van Eesteren, Robert Moses en Le Corbusier ontwierpen steden die geschikt waren voor autoverkeer, volledig gericht op efficiëntie. Vandaag de dag worden hun plannen grotendeels beschouwd als achterhaalde utopieën, maar tegelijkertijd bepalen ze nog steeds in grote mate hoe we nadenken over stedelijke ontwikkeling. Welke kansen biedt de post-fossiele stad?

Post-fossiele stad

De Urban Futures Studio roept architecten, fotografen, kunstenaars en filmmakers op de post-fossiele stad van de toekomst tot leven te wekken. Op een manier die tot de verbeelding spreekt en die ons in staat stelt de post-fossiele ervaring te horen, ruiken en te proeven.

Jury

De jury bestaat uit architect Winy Maas (MVRDV), de Utrechtse wethouder Lot van Hooidonk en wetenschapper Maarten Hajer. Zij selecteren de beste 10 inzendingen, deze ontvangen €1.000 als aanmoediging voor verdere uitwerking. Vanaf 15 juni zijn alle werken te zien tijdens een publiekstentoonstelling in Utrecht. Daar wordt de winnaar bekend gemaakt, die €10.000 ontvangt. Deadline voor de inzendingen is 24 februari 2017, presentatie van de 10 geselecteerden is 16 maart en bekendmaking winnaar is 15 juni 2017.

Inzendingen

Inzendingen in elke vorm en grootte zijn welkom: illustraties en tekeningen, kaarten, 3D-modellen, maquettes, diorama’s, scenario’s, essays, verhalen en gedichten, video, audio, soundscapes, installaties, interventies, prototypes, et cetera. Een inzending mag de stad als geheel beschrijven, of slechts een bepaald onderdeel ervan. Inschrijven kan hier.

Urban Futures Studio

De Urban Futures Studio (UFS) opereert op het kruispunt van wetenschap, beleid en bedrijfsleven en is onderdeel van de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.