Ontwerpmarathon Koningsplein

Ontwerpmarathon Koningsplein

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 19-12-2011

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2012 organiseert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) in samenwerking met het bkkc en de Bibliotheek Tilburg Centrum een 24 uur durende ontwerpwedstrijd. Centraal staat het Tilburgse Koningsplein aan de zuidzijde van het stadscentrum waar vermaarde architecten als Van den Broek & Bakema en later Jo Coenen voor tekende. Aan het plein is onder meer de centrale bibliotheek van Tilburg gevestigd en de wekelijkse stadsmarkt wordt er gehouden. Ook verbindt het plein het Fontys Kunstcluster en de Piushaven met het stadscentrum.

Koningsplein
Het Tilburgse stadshart is volop in beweging nu de ontwikkeling van de Spoorzone en de Piushaven concreet vorm krijgen. Deze grote gebiedsontwikkelingen hebben consequenties voor de positie van het Koningsplein in ruimtelijke en programmatische zin. Hoe kan dit plein, dat nooit de levendige stadsruimte werd waarvoor het is ontworpen, in de toekomst van betekenis zijn voor het stadsleven in Tilburg? CAST vraagt ontwerpers in 24 uur een uitdagende visie te ontwikkelen op het plein en zijn context. Voorafgaand aan het starten van de klok, wordt de precieze opdracht bekend gemaakt en zullen enkele lezingen voor de nodige inspiratie zorgen. Dan start de wedstrijd en werken de teams de klok rond om de volgende middag hun ontwerp aan een deskundige jury te presenteren. CAST beoogd met deze ontwerpwedstrijd niet alleen het publieke debat over de toekomstige betekenis van het Koningsplein  te entameren, ook is de ontwerpmarathon erop gericht om jonge ontwerpers en ervaren professionals samen te laten denken over de toekomst van de stad.

Inschrijven
Deelname vindt plaats in teamverband van 3 of 4 professionele ontwerpers, er is plaats voor maximaal 12 teams. Geadviseerd wordt ten minste een architect en een stedenbouwkundige op te nemen. Verplicht is dat ten minste twee deelnemers jonger zijn dan 35 jaar. Het inschrijfgeld betreft €100,- incl. BTW per team, alle faciliteiten inclusief consumptie en maquettemateriaal worden verder gratis aangeboden. In het geval van over inschrijving vindt loting plaats. Voor inlichtingen kan met zich tot en met dinsdag 20 december per e-mail richten tot [email protected] o.v.v. “Ontwerpmarathon Koningsplein” of een bezoek brengen aan www.castonline.nl. Uiterlijk donderdag 29 december a.s. kan men zich inschrijven. CAST presenteert de resultaten van de Ontwerpmarathon tussen medio februari en medio maart 2012 in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Tijdens een slotdebat op donderdag 1 maart worden de prijswinnaars bekendgemaakt en wordt een publicatie met de resultaten gepresenteerd.

Programma

T/m dinsdag 20 dec. 2011 Inlichtingen
T/m donderdag 29 dec. 2011 Inschrijving
20 en 21 jan. 2012 Ontwerpmarathon Koningsplein
Medio feb. t/m medio mrt. 2012 Tentoonstelling
1 maart 2012 Prijsuitreiking, publicatie en debat
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.