Prijsvraag nieuwe entree AMC

Prijsvragen

Prijsvraag nieuwe entree AMC

Door: Petra Starink | 13-03-2017

Het AMC heeft een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuwe hoofdingang. Het entreeplein voor de deuren moet groener en het AMC moet een warm welkom en prettig verblijf uitstralen. Het AMC roept architecten en ontwerpteams zich in te schrijven. De 3 tot 5 beste visies worden geselecteerd. De makers daarvan zullen in de eindronde hun visie in een betaalde opdracht verder uitwerken tot een structuurontwerp. Een jury met onder meer Rijksbouwmeester Floris  van Alkemade beoordeelt de inzendingen. In oktober wordt de winnende architect bekend gemaakt.

De herontwikkeling van de ingang van het academisch ziekenhuis valt binnen de wens van het AMC om beter aan te sluiten bij de wijken Amstel III en Holendrecht en het bijbehorende station Holendrecht.

Geschiedenis AMC

Vijfendertig jaar geleden verrees in Amsterdam Zuidoost het Academisch Medisch Centrum (AMC). Een ‘medische tempel in de polder’ met overdekte straten en pleinen, winkels, restaurants en een boekhandel. Aanvankelijk waren de meningen over het nieuwe universitair medisch centrum verdeeld. ‘Zorg dat je niet ziek wordt, want in dit ziekenhuis wordt iedereen nog zieker,’ schreef architectuurprofessor Carel Weeber bijvoorbeeld in 1974, schrijver J. Rentes de Carvalho vond het gebouw juist ‘een verademing’. Het AMC werd een succes. Maar ‘af’ raakte het nooit. Vanaf dag één werd de ‘verbeterde stad’ in de polder telkens opnieuw nog verder verbeterd via aanpassingen, verbouwingen of grootschalige nieuwbouw.

Van buiten naar binnen de stad

Toen het AMC verrees lag het nog volledig buiten de bebouwde kom van Amsterdam en zelfs de Bijlmermeer lag nog op enige afstand. Mede daardoor is het complex sterk naar binnen toe ontwikkeld en was de voordeur en de verbinding met de stad weinig prominent vormgegeven. Inmiddels is het AMC geheel in het stedelijk weefsel van Amsterdam opgenomen.

Deelname prijsvraag

Deelname aan de prijsvraag is uitsluitend mogelijk door registratie vooraf en het inzenden van de benodigde documenten en wordt begeleid door Architectuur Lokaal.  De prijsvraag is aangekondigd op TenderNed, kenmerk 133380

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.