Prijsvraag ruimtelijk object bij Belgenmonument Amersfoort

Nieuws, Prijsvragen

Prijsvraag ruimtelijk object bij Belgenmonument Amersfoort

Door: Jacqueline Knudsen | 18-04-2016

Op de Amersfoortse Berg ligt het Belgenmonument (1917-1919), door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Circa 21.000 Belgische vluchtelingen kwamen toen naar Amersfoort; een enorm aantal, zeker vergeleken met het toenmalige inwonertal dat op 25.000 lag. Het ontwerp is van de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste (1881–1957). Het imposante totaalkunstwerk, bestaande uit een hoofdgebouw, een muur en een tuin heeft de status van rijksmonument.

Herdenkingsplek voor ontheemden

Naar aanleiding van de restauratieplannen, schrijft FASadE, Forum voor Architectuur en stedenbouw in Amersfoort, een ontwerpwedstrijd uit voor Nederlandse en Belgische architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars, om ter plaatse een eigentijds ruimtelijk object (paviljoen, folly of land art) te realiseren, om zo de plek hernieuwd, op een eigentijdse manier, betekenis te geven als herdenkingsplek voor ontheemden.

Aanmelden en inzenden

De Ontwerpwedstrijd staat expliciet open voor architecten, landschapsarchitecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland en Vlaanderen.
Voor de uitgebreide beschrijving van de opgave en de precieze bepalingen zie het Reglement Ontwerpwedstrijd Belgenmonument te downloaden is via www.fasade.nl. Na aanmelding ontvangen deelnemers aanvullende stukken. De deadline voor inzending is vrijdag 9 september.

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit de volgende leden:
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, voorzitter;
Eric Luiten
, landschapsarchitect, Rijksadviseur voor het landschap in Holland;
Rob van der Laarse, hoogleraar Universiteit van Amsterdam op het gebied van herinneren en herdenken;
Anne Holtrop, architect;
Ann Demeester, directeur Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem;
Johanna van der Werff, directeur FASadE, secretaris.

Tentoonstelling en realisatie

Alle ontwerpen worden in de maand oktober 2016 tentoongesteld in Rietveldpaviljoen De Zonnehof in Amersfoort.
Het is de intentie dat het winnende ontwerp wordt gerealiseerd. Dit geschiedt in nauw overleg met de gemeente  Amersfoort, mede in verband met de gevoeligheid van de plek. Ten behoeve van de realisatie stelt de gemeente Amersfoort een startbedrag ter beschikking. Er wordt gewerkt aan het verkrijgen van aanvullende budgetten. Op basis van het winnende ontwerp, worden fondsen en financiers benaderd om tot realisatie van  te komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.