Prijsvraag Who Cares

Prijsvraag Who Cares

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 22-12-2016

Prijsvraag who caresRijksbouwmeester Floris Alkemade organiseert samen met andere initiatiefnemers de prijsvraag Who Cares. Ontwerpers en andere innovatieve denkers en doeners worden uitgenodigd om met oplossingen en voorstellen te komen om de nieuwe ontwikkelingen in de zorg en demografie vorm te geven in de woonwijken. Op 18 januari 2017 is de lancering.

Krachtig idee

Er wordt geen uitgewerkt plan gevraagd, maar een heldere schets van een krachtig idee. Omdat de vraag van Who Cares zich op het snijvlak bevindt van zorg, wonen en ondersteuning, roepen de initiatiefnemers nadrukkelijk op tot allianties van ruimtelijk ontwerpers en zorgprofessionals. Ook ondernemers, wijkplatforms, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bewoners kunnen deelnemen.

Verandering in de zorg

Veranderingen in de zorg en ondersteuning, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheid, leiden tot nieuwe ruimtelijke opgaven en kansen in de woonwijken. De overheid doet een stap terug en verwacht van de burgers meer zelfredzaamheid. Ook van ouderen en kwetsbare mensen in buurten waar de sociale structuur niet zo solide is. Veel ‘nieuwe’ senioren doen er zelf alles aan om gezond te blijven en zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen; zij zijn gehecht aan hun plek. Toch is het lastig om zich in de vertrouwde buurt te handhaven.

Impuls aan ruimtelijke kwaliteit

Innovatieve ideeën voor toekomstbestendige wijken zijn noodzakelijk, bijvoorbeeld over de integratie van zorg in de wijk, nieuwe vormen van wonen en samenleven die de sociale samenhang in de wijk bevorderen, nieuwe ideeën voor mobiliteit en inrichting van de openbare ruimte of terloopse ontmoetingsplekken. Kortom: nieuwe ideeën die een positieve impact hebben op het functioneren van de wijk en ook nog eens een impuls geven aan de ruimtelijke kwaliteit van de wijk.

Kick-off

Kick-off 18 januari 2017, Almere
Inzendingen tot 14 maart 2017
Bekendmaking eerste ronde 8 mei 2017, Rotterdam
Start tweede ronde mei/juni

Initiatief

De prijsvraag is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.