SVP en TUe winnen ontwerpwedstrijd Achtersluispolder Zaandam

SVP en TUe winnen ontwerpwedstrijd Achtersluispolder Zaandam

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 24-06-2019

SVP architectuur en stedenbouw en TU Eindhoven hebben de ontwerpwedstrijd 2019 van het programma Ontwerp Veilige Omgeving gewonnen. Het team maakte een inspirerend integraal ontwerp voor de Achtersluispolder in Zaandam. Door de modulaire opbouw is het plan goed uitvoerbaar.

Ontwerpwedstrijd Veilige Omgeving

Begin 2019 werd de ontwerpwedstrijd gelanceerd en werden studenten en professionals uitgedaagd om hun capaciteiten te laten zien. De deelnemers werden ondersteund met onder andere een excursie in het gebied, workshops en de beschikbaarheid van experts. De wedstrijd speelde zich af in de Achtersluispolder in Zaandam. Dit bedrijventerrein aan de grens met Amsterdam transformeert de komende jaren naar een gemengd gebied met naast werken ruimte voor wonen en stedelijke voorzieningen. Externe veiligheid, waterveiligheid, verkeersveiligheid en sociale veiligheid spelen er een belangrijke rol. De gemeente Zaanstad stelt momenteel een ontwikkelstrategie voor de Achtersluispolder op.

Permanente tijdelijkheid

Het plan van SVP architectuur en stedenbouw en TU Eindhoven werden als het best beoordeeld. Ieder aspect van veiligheid is benoemd en er zijn concrete maatregelen bedacht om de veiligheid te waarborgen. Het team introduceert voor de transformatie van het gebied het concept van ‘permanente tijdelijkheid’. De jury vindt dat sterk. Bovendien roemt ze de goede presentatie waarbij humor niet is geschuwd.

Het team met trainees van Tauw werd tweede, onder meer vanwege het realisme: er is zowel oog voor de oplossing, als de kosten. Ook het zwevend wandelpad dat het team bedacht kreeg lof. De derde plaats was voor het studententeam hbo-bouwmanagement en vastgoed. Het realiseren van twee ontsluitingen waarmee zwaar verkeer gescheiden wordt van bestemmingsverkeer, fietsen en voetgangers noemt de jury een ‘sterk idee’.

Jury

De 6 ontwerpen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Rob van der Velden (BNSP), Ad Stenzler (Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland), Jeroen Neuvel (RIVM) en Greetje de Jager en Alex Beijers (gemeente Zaanstad). De jury lette op 8 aspecten, waarbij integrale verwerking van veiligheidsthema’s, innovatie en creativiteit, faseerbaarheid en realisatiekans het zwaarst wogen.

Juryvoorzitter Rob van der Velden maakte de prijs op 21 juni bekend tijdens het WeMakeTheCity festival.

KCAP supervisor Zaanstad Maak gebied
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.