Wegh der Weegen

Wegh der Weegen

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 22-08-2011

In het kader van het 100-jarig bestaan van Erfgoedvereniging Heemschut schrijft de provinciale commissie Utrecht de ideeënprijsvraag Wegh der Weegen uit.

De Wegh der Weegen is het aan Jacob van Campen toegeschreven ontwerp voor een directe verbinding tussen Utrecht in Amersfoort. Het ontwerp dateert uit het midden van de 17e eeuw en behelst een 60 m brede weg in een rechte lijn van circa 10 km tussen Vollenhove in de Bilt en de Amersfoortse berg. De weg wordt ten noorden en ten zuiden begrensd door 24 vakken van circa 400 x 400 m. Op ieder vak was een nieuw te stichten buitenplaats gedacht.

Eigentijdse invulling

In plaats van het oorspronkelijke idee om een ‘cierlijke’ weg aan te leggen, is de Amersfoortseweg (N237) vandaag de dag verworden tot een brede stadsautoweg. Van de gedachte buitenplaatsen is slechts een deel gerealiseerd. Doel van de ideeënprijsvraag Wegh der Weegen is om voor een of meer vakken, die zichtbaar gezichtsverlies hebben geleden, een eigentijdse invulling te bedenken, die recht doet aan de uitgangspunten van het 17e-eeuwse concept.

Aanmelden

Tot 1 oktober kunt u zich aanmelden voor de prijsvraag. Inzending uiterlijk 1 november 2011. Deelname staat open voor studerende, dan wel praktiserende stedenbouw-kundigen, landschapsarchitecten, architectuurhistorici en historisch geografen. Geïnteresseerden mogen individueel of in groepsverband deelnemen. Bij ‘aantal leden’ dient u het aantal personen aan te geven. Deelname aan de prijsvraag bedraagt € 50,- per persoon/groep. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.

Inzendingen dienen in pdf-formaat aangeleverd te worden, omvatten maximaal 10 pagina’s en zijn per pagina voorzien van e-mail adres. Medio december zal een deskundige jury de uitslag bekend maken. Er worden drie prijzen uitgereikt, de eerste prijs is een bedrag van € 1.250,-. De tweede prijs bestaat uit een bedrag van € 750,- en de derde prijs uit € 500,-.

Kijk op de website voor meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.