Winnaar Architecture & Design Collection: Diamantbeurs

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Winnaar Architecture & Design Collection: Diamantbeurs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2024

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam – een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects – heeft de Architecture & Design Collection (ADC) Award 2023 gewonnen. Een prijs die wordt toegekend aan opmerkelijke werken op het gebied van architectuur, interieur-, landschaps-, product- en communicatieontwerp over de hele wereld. Capital C pakte het goud in de categorie ‘Restoration & Renovation’.

Vóór de renovatie was de voormalige Diamantbeurs – 1911 Gerrit van Arkel – een sterk verouderde kantooromgeving waarachter de schoonheid van een prachtig historisch gebouw verborgen lag. Met de grootschalige renovatie – in opdracht van Zadelhoff B.V. en Sijthoff Media – zijn de authentieke kenmerken zo veel mogelijk teruggebracht. Ook onderkelderden de architecten het gehele gebouw en bekroonden het met een iconische, parametrisch ontworpen glazen koepel.  

Uitdagingen

Omdat er geen bouwtekeningen van het oorspronkelijke ontwerp bewaard waren gebleven, is gewerkt met enkele historische geveltekeningen, een meetlint en foto’s uit het archief. Door moderne technieken te combineren met traditionele ambachten, zijn de oorspronkelijke details gereconstrueerd. Hieronder twee opvallende torens op het dak, de originele balustrade en timpanen. Ook de dichtgemetselde ingang van de voormalige Incasso Bank is hersteld met als opvallend detail de restauratie van het oorspronkelijke tegeltableau erboven. In de monumentale hal zijn ramen toegevoegd om daglicht binnen te laten.

Dakconstructie van staal en glas

De High Light – de opvallende dakconstructie van staal en glas – is een evenementenruimte voor conferenties, bedrijfsdiners en productlanceringen, met een fraai uitzicht over de stad. Bijzonder is verder dat de koepel voorzien is van geïntegreerde zonnecellen, die energie opwekken maar ook beschutting bieden en zo bijdragen aan een optimaal binnenklimaat. Het groene dak fungeert als een regenwaterbuffer, verhoogt de biodiversiteit, filtert fijnstof uit de lucht en houdt CO2 vast.

Op de begane grond van het gebouw, voorheen een parkeergarage, bevindt zich nu een creatieve co-werkruimte. De eerste verdieping huisvest restaurant ‘Capital Kitchen’.

Reactie

Erik Smits, partner-architect ZJA: “We zijn vereerd met de Architecture & Design Collection Award 2023 voor de Diamantbeurs, Capital C Amsterdam. Wederom een erkenning voor het ontwerp van ZJA en Heyligers, in opdracht van Zadelhoff en Sijthoff Media. Het project belichaamt de perfecte harmonie tussen geavanceerde geometrie, traditionele ambachten en vaardigheden, en de vindingrijkheid die nodig is om in een historisch gebouw eigentijdse functies te realiseren. We zijn ontzettend trots op het resultaat van dit avontuurlijke ontwerpproces en de inspirerende en fijne samenwerking met ambitieuze opdrachtgevers, restaurateurs, ontwerpers, constructeurs, installateurs en bouwers.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.