Winnaars No Waste Challenge

Prijsvragen

Winnaars No Waste Challenge

Door: Petra Starink | 19-07-2021

De winnaars van de No Waste Challenge zijn bekend. Van de 16 winnende oplossingen zijn er 4 van ontwerpers in Nederland. De No Waste Challenge is de derde Climate Action Challenge van What Design Can Do in samenwerking met de IKEA Foundation. De designwedstrijd werd in januari 2021 gelanceerd en vraagt om gedurfde oplossingen voor het verminderen van afval en nieuwe ideeën voor de volledige productie en consumptie cyclus.

Vier van de winnende oplossingen komen van ontwerpers in Nederland, met als doel om afval in Amsterdam terug te dringen. De meerderheid van de ingezonden projecten betreft materiaal innovatie, met als doel om productieprocessen te veranderen en verbeteren. Unplastic, gebruikt afval van de voedselindustrie en brouwerijen om volledig composteerbare alternatieven voor verpakkingen te maken. Living Coffin, de eerste biologisch afbreekbare doodskist ter wereld, gemaakt van mycelium schimmels, die binnen 45 dagen in compost verandert, is een verrassend voorbeeld van ‘closing the loop’. Ondertussen zet Packing Up PFAS een transitie van de bouw sector in. Dit project biedt de oplossing om PFAS op te ruimen. Door de vervuilde (klei)grond te verhitten tot 900C worden de chemicaliën vernietigd terwijl er een schoon keramisch materiaal ontstaat.
Clothing Loop gaat de strijd aan met fast fashion door het delen van tassen tweedehands kleding met vrienden of buren.

Oplossingen voor het afvalprobleem

Gezamenlijk, leveren deze ideeën nieuwe, inventieve manieren om de behoeftes van mens en planeet te verenigen. Een van de pijlers van de missie van de IKEA Foundation is het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Een manier om oplossingen te vinden voor het afvalprobleem, is gebruik te maken van de creatieve kracht van ontwerp.

Impact Hub Amsterdam

De winnende teams ontvangen €10.000 en krijgen toegang tot een ontwikkelingsprogramma ontwikkeld in samenwerking met Impact Hub Amsterdam. Daarmee gaan zij aan de slag om hun plannen te verbeteren en hun potentiële impact te vergroten. De winnaars worden begeleid door experts en ervaren ondernemers, om hun
projecten tot een succes te maken.

Jury

De winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury bestaande uit twaalf vooraanstaande experts op het gebied van design, ondernemerschap en klimaatactie. De inzendingen werden beoordeeld op impact, creativiteit & ontwerp, haalbaarheid en schaalbaarheid. Uit 85 projecten werden er uiteindelijk 16 winnaars gekozen.

Designwedstrijd No Waste Challenge
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.