Winnaars Urban Adaptation tonen mogelijkheden van modulair bouwen

Prijsvragen

Winnaars Urban Adaptation tonen mogelijkheden van modulair bouwen

Door: Petra Starink | 01-03-2021

De Urban Adaptation wedstrijd, georganiseerd door houtfabrikant Metsä Wood daagde architecten en studenten uit om een innovatief modulair houtontwerp te ontwikkelen voor een openbaar gebouw of een bouwsysteem dat zich gemakkelijk aanpast aan de veranderende behoeften in de samenlevingUit de 154 inzendingen uit 48 landen zijn 3 winnaars gekozen.

Multifunctioneel gebouw

De hoofdprijs van 15.000 euro is toegekend aan Francesco Allaix en Julio Orduna uit Finland met het ontwerp, S M L XL. Dit is een multifunctioneel gebouw met 4 verschillende verdiepingshoogten, waardoor verschillende ruimtes ontstaan die optimaal geschikt zijn voor het huisvesten van diverse functies. Een variëteit in afmetingen wordt gecombineerd met een eenvoudig plan. Het ontwerp van de houten constructie combineerde dragende GLVL-balken en -kolommen, CLT- of LVL-panelen en Kerto-Ripa®-elementen.”S M L XL is een goed doordacht concept dat de flexibiliteit laat zien van modulaire houtbouw in combinatie met een programma dat in de loop van de tijd kan worden aangepast.

De tweede prijs van 5.000 euro is voor Zerno door Alexandra Chislavleva, Sergey Ogorodnikov en Xenia Yakimenko uit Rusland.
Een eervolle vermelding is er voor Modu-Rot, door Onur Karataş, Alp Fahri Ardıç en Muhammed Yasin Gülmez uit Turkije.

Jury

“We hebben vanuit de hele wereld interessante inzendingen ontvangen die laten zien hoe universeel toepasbaar een modulair houtsysteem kan zijn” , zegt Rahel Belatchew, hoofdarchitect en oprichter van Belatchew Arkitekter, Zweden. Het andere jurylid was Minna Riska, architect en partner bij MDH Arkitekter, Noorwegen.

Urban Adaptation wedstrijd

De uitslag van de Urban Adaptation-wedstrijd laat zien hoe modulair bouwen met technische houtproducten zoals Kerto LVL (gelamineerd fineerhout) aanpasbaar, duurzaam en kostenconcurrerend bouwen mogelijk maakt.

Alle informatie over de wedstrijd en de winnaars is te vinden op de website van Metsä Wood

Beeld: Metsä Wood

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.