170 kilometer lange spiegelende wolkenkrabber

Project kort

170 kilometer lange spiegelende wolkenkrabber

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-08-2022

De Saoedi-Arabische regering heeft beelden onthuld van een 500 meter hoge lineaire stad die zij ‘The Line’ noemt. Dit immense bouwwerk moet worden gebouwd in de buurt van de Rode Zee als onderdeel van Neom. Kenmerkend is niet alleen de hoogte, maar tevens de lengte van 170 km en de breedte van ‘slechts’ 200 meter.

De wolkenkrabber is gepland als onderdeel van de ontwikkeling van Neom. Het moet een dramatisch alternatief zijn voor traditionele steden die typisch vanuit een centraal punt worden opgebouwd. Het is waarschijnlijk dat het ontwerp afkomstig is van de Amerikaanse studio Morphosis.

“Bij de lancering van The Line vorig jaar hebben we ons gecommitteerd aan een beschavingsrevolutie die de mens op de eerste plaats zet op basis van een radicale verandering in stadsplanning”, zei de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman. “De ontwerpen die vandaag zijn onthuld voor de verticaal gelaagde gemeenschappen van de stad, zullen de traditionele vlakke, horizontale steden uitdagen en een model creëren voor natuurbehoud en verbeterde menselijke leefbaarheid”, vervolgde hij. “The Line zal de uitdagingen waarmee de mensheid in het stadsleven wordt geconfronteerd, aanpakken en zal een licht werpen op alternatieve manieren van leven.”

Opbouw

De structuur zal bestaan uit twee muurachtige bouwwerken met hiertussen een open ruimte. Door de lengte en hoogte zal het ruimte bieden aan negen miljoen inwoners en tevens aan de benodigde woon-, winkel- en recreatiegebieden, scholen en parken. De verschillende functies worden gestapeld in een opstelling die door de makers van de stad wordt beschreven als Zero Gravity Urbanism.

Parken

De getoonde visuals laten parken zien die tussen de twee lineaire blokken zijn geplaatst. Deze zijn verbonden met diverse bruggen en voorzien van groene ruimtes. Het geheel wordt bekleed met spiegelgevels om het geheel een unieke uitstraling te geven en om te ‘versmelten’ met de omliggende natuur.

Om beide uiteinden van The Line met elkaar te verbinden wordt een speciaal transportsysteem ontwikkeld over de hele lengte van de megastructuur. De reistijd tussen de uitersten zou ongeveer 20 minuten bedragen.

Duurzaam

Tot slot zal de nieuwe stad volgens de Saoedi-Arabische regering volledig worden gevoed door hernieuwbare energie. “We kunnen de leefbaarheids- en milieucrises waarmee onze wereldsteden geconfronteerd worden niet negeren, en Neom loopt voorop bij het leveren van nieuwe en vindingrijke oplossingen om deze problemen aan te pakken”, aldus Bin Salman. “Neom leidt een team van de knapste koppen op het gebied van architectuur, engineering en constructie om het idee om naar boven te bouwen werkelijkheid te maken.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.