31 jongerenwoningen en 4 eengezinswoningen

31 jongerenwoningen en 4 eengezinswoningen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-12-2008

In opdracht van woningcorporatie DUWO is binnen een gesloten bouwblok tussen de Haringstraat en de Stevinstraat in Scheveningen het ontwerp gemaakt voor 31 jongerenappartementen, vier eengezinswoningen en de hiervoor benodigde parkeervoorzieningen op eigen terrein.

In het ontwerp worden de jongerenappartementen niet frontaal op de Haringstraat of Stevinstraat georiƫnteerd, maar op een eigen nieuw ontworpen buitenruimte. Hiervoor is het bouwvolume 90 graden gedraaid en in het bestaande bouwblok gepositioneerd. De gewenste eengezinswoningen en de parkeervoorzieningen worden aan de Haringstraat ontsloten.

Zo ontstaat een plan met in het hart een lineair en autovrij hof, analoog aan de traditionele Scheveningse hofjes die in de directe omgeving te vinden zijn. De ontsluiting tot de afzonderlijke wooneenheden vindt plaats vanuit de hof of vanaf een rondlopende galerij.

Daarbij is gekozen voor een bijna kameleontische materialisatie van de buitengevels, om aan te sluiten op het bestaande metselwerk van de straat, terwijl de binnengevel van het jongerencomplex, met zilver bedrukte glazen geveldelen, juist een uitdrukking wil zijn van de hedendaagse jeugdcultuur. Op enkele plaatsen vouwt een buitengevel naar binnen in het hof, of vouwt een binnengevel naar buiten aan de straat.

Projectgegevens

Architect: JSA, Rotterdam
Plaats: Scheveningen
Opdrachtgever: Stichting DUWO, Delft
Ontwerp en realisatie: 2003-2008
Bruto vloeroppervlak: 2.505 vierkante meter
Bouwkosten: 2.350.000 euro
Grafische vormgeving: Stout/Kramer
Foto’s: Luuk Kramer
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.