4e Gymnasium in Houthavens Amsterdam

4e Gymnasium in Houthavens Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2008

Begin december wordt het nieuwe schoolgebouw voor het 4e Gymnasium van Amsterdam officieel geopend. Het ontwerp is van hvdn architecten. Het sprekende en kleurrijke gebouw is in een half jaar tijd gerealiseerd.

Het gebied in de Houthavens was tot voor kort een open, ongedefinieerde ruimte met losliggende industriegebouwen. Inmiddels is het gebied, door problemen met het bestemmingsplan, tijdelijk in gebruik genomen. Studentenwoningen, restaurants en kunstenaarsateliers zijn herrezen. Hierdoor is het veranderd in een levendige en eigentijdse plek.

In 2007 is besloten dat het 4e gymnasium een plaats krijgt in de nieuwe woonwijk van de Houthavens. Het duurt echter nog enige jaren voordat de definitieve school gebouwd gaat worden. Voor de aankomende vijf tot tien jaar is daarom tijdelijke huisvesting gepland in hetzelfde, maar nu nog tijdelijk bebouwde gebied. Het interim-schoolgebouw is modulair gebouwd zodat het optimaal verplaatsbaar is en nadien eenvoudig op andere plaatsen in Amsterdam kan worden gebruikt.

Hofleven
Om voor de leerlingen in dit open gebied een beschermende plaats te maken, is het programma om een hof gesitueerd. De gymzaal met fitnessruimte is achter het onderwijsgebouw geplaatst. Naast het hof heeft het gymnasium een open schoolplein, een sportveld en kan er gebruik gemaakt worden van het naastgelegen strand.
Zo worden de kwaliteiten van de locatie in de Houthavens optimaal benut. Het schoolgebouw zelf telt 4.000 vierkante meter en is voorzien van alle moderne voorzieningen als ICT ruimten, een mediatheek, een auditorium en een grote aula. Het hof is het kloppende hart van de school. Zowel op de binnenplaats als in de aan het hof gelegen verkeersruimte vindt de hele dag beweging plaats. Op de binnenplaats zijn zitplaatsen gemaakt waardoor het een ideale plek is waar de leerlingen beschut tegen weer en wind kunnen samenkomen.

De gangen rondom het hof worden gebruikt om tussen de lessen door van het ene naar het andere lokaal te komen. Aan de beleving van deze verkeersruimte is veel aandacht besteed. De ruimte is zeer transparant en voorzien van erkers met studieplekken en zitjes zodat leerlingen en docenten er rustig kunnen werken en studeren.

Karakter
De gevel heeft twee uitwerkingen die het karakter van het gebouw versterken. De plint is bekleed met vlakke, gekleurde aluminium panelen en loopt over in de gevel van het binnenhof; de plint als voorbode van de kleurexplosie in het hof. De houten buitengevel is meer ruimtelijk uitgewerkt en geeft het gebouw plasticiteit.

De expressieve modulair opgebouwde gevel is nauwelijks te onderscheiden van een traditionele. Dit komt door de toepassing van een aantal innovaties die het monotone beeld van opeengestapelde units voorkomt. Door te kiezen voor een relatief diepe buitengevel was het mogelijk om reliƫf aan te brengen. Onder het kozijn loopt de gevel 20 cm naar binnen waardoor het beeld van twee opeengestapelde arcades wordt gecreƫerd.

Ook de naden tussen de modules zijn aan het zicht ontrokken. De houten geveldelen zijn opgebouwd uit smalle, verticaal en op kleine afstand van elkaar geplaatste latten. Bij de plint en de gevel van het binnenhof vallen de naden buiten het zicht door het ritmisch plaatsen van gekleurde aluminium platen van verschillende breedten. Het zijn deze creatieve oplossingen die het schoolgebouw een permanente en toch dynamische uitstraling geven. De oplossing als kracht van het ontwerp.

Projectgegevens

Adres: Gevelweg
Ontwerpteam: Albert Herder, Arie van der Neut, Stijn de Jongh
Projectteam: Albert Herder, Pascal Bemelmans, Nils van Ipenburg, Jan-Pieter Penders
Architectonische engineering: Jean-Marc Saurer
Opdrachtgever: Stadsdeel Westerpark Amsterdam, Esprit-scholengroep, Gemeente Amsterdam dmo
Aannemer: Ursem bouwgroep bv, Wognum
Start ontwerp-oplevering: 2008
Bouwsom: 4.500.000 euro
Fotografie: John Lewis Marshall




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.