Altra College Kortvoort in Amsterdam

Altra College Kortvoort in Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-11-2008

Het ‘Altra College Kortvoort’ is een school voor speciaal voortgezet onderwijs midden in de K-buurt in Amsterdam Zuidoost. Een staf van ca. 35 medewerkers geeft onderwijs aan ongeveer 65 zeer moeilijk opvoedbare kinderen (zmok), in de leeftijd van 12 –20 jaar.

De school heeft de intentie om de leerlingen na maximaal twee jaar op het Altra College terug te laten keren in het reguliere onderwijs. Daartoe zijn de leerlingen opgedeeld in kleine groepen, zodat er veel aandacht kan worden besteed aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook wordt er ruimte geboden om intensief met hulpverleners samen te werken bij het aanpakken van gedrags- en/of psychosociale problemen.Het programma van eisen, de gebruikers en de locatie stellen bijzondere eisen aan het gebouw. Zo is zowel het bruto vloeroppervlak groter dan bij een ‘gewone’ school, onder andere door de kleine leerlingengroepen, als de diversiteit in het onderwijsaanbod met als gevolg veel vaklokalen, een fitnessruimte en een gymnastieklokaal.

Ten behoeve van overzicht en veiligheid voor de gebruikers zijn vides en zichtlijnen gecreëerd, alsmede een omsloten buitenterrein. Voor de materiaalkeuzes is vandalismebestendigheid een belangrijk criterium geweest.
Het gebouw is zo ontworpen dat het geacht wordt mee te kunnen groeien met veranderende inzichten en ruimte te kunnen bieden aan andere indelingen of zelfs andere functies.

Projectgegevens

Project: Altra College Amsterdam Zuidoost
Opdrachtgever: Altra Amsterdam
Ontwerp: Architektenburo Hans Wagner bv Amsterdam
Foto’s: Bernard Faber

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.