Annie M.G. Schmidt Huis, Amsterdam

Annie M.G. Schmidt Huis, Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-04-2009

De rioolzuiveringssilo’s in Amsterdam Zeeburg worden het Annie M.G. Schmidt Huis, een multi-functioneel cultuurhuis dat uiteenlopende activiteiten en functies herbergt, met een open speeltuin op het dak van de ene silo en op de andere een restaurant.

Inspirerend
Van tentoonstellingsruimte en mediacentrum tot bioscoop, van theaterzaal tot torenkamer, van de winkel tot het restaurant: de deuren staan zeven dagen per week, het hele jaar door, open voor bezoekers en buurtbewoners. Daarmee krijgen de silo’s een inspirerende, levendige bestemming, die meebepalend is voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk Zeeburgereiland, aldus de jury, die het project ls winnaar uitriep van de Siloprijsvraag Zeeburgereiland.

Samenwerking
Het plan is het resultaat van de samenwerking tussen de ontwikkelaars AM en De Alliantie, de stichting Annie MG Schmidt Huis, restaurant Praq, Arons en Gelauff architecten, Rob Aben (tuin) en Janneke Hooymans (This is Jane – interieur).

Locale partners zoals Theatraal IJburg, IJburg TV&TV-school en het ROC gaan hierin een belangrijke rol vervullen. Het Huis krijgt een brede en gevarieerde culturele programmering die zowel voor buurtbewoners als voor bezoekers van buiten interessant is. Door de initiatiefnemers wordt ingezet op een duurzaam energiesysteem dat aansluit op de Amsterdamse ambitie van energieneutraal bouwen.

Torens
De indeling van de gebouwen is zodanig dat de verschillende onderdelen onafhankelijk en afzonderlijk te gebruiken zijn, zowel overdag
als ‘s avonds.

De ene silo krijgt een metalen bekleding met uitgestanste teksten die ‘s avonds van achter oplichten, met restaurant Praq op het dak. De
andere silo, die programma herbergt waarvoor geen daglicht nodig is, wordt begroeid en heeft een grote speeltuin op het dak.

De derde silo wordt het kantoor van Faro Architecten.

Video
Bekijk een 3D-animatie van de torens

Bron: Arons en Gelauff.nl

Programma: multifunctioneel cultuurhuis (4.000 m²)
Opdrachtgever: De Alliantie /AM Vastgoed
Oplevering: 2011

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.