Architectuur door de ogen van een kind

Architectuur door de ogen van een kind

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-11-2008

Onlangs is in de wijk Schutskamp in ’s Hertogenbosch het nieuwe KindCentrum “De Ontdekking” geopend. Het ontwerp van dit bouwwerk komt van het Eindhovense architectenbureau Ter Haar Van Ling (THVL). Het KindCentrum omvat een complete Jenaplan basisschool, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang.

In de opdracht lagen een aantal interessante paradoxale wensen verscholen. De opdrachtgevers wilden een compact en overzichtelijk gebouw met tevens een hoge programmatische en gebruiksflexibiliteit. Ook moest het gebouw open en ontvankelijk zijn, terwijl veiligheid en geborgenheid centraal moesten staan.

Kind centraal
In het ontwerp van THVL voor de nieuwbouw van KindCentrum “De Ontdekking” staat het kind centraal. “Bij het ontwerpen van het gebouw hebben we gekeken door de ogen van het kind. We hebben getracht een omgeving te creëren die kinderen geborgenheid biedt en tegelijk hen uitdaagt zich te ontwikkelen, zichzelf te zoeken, te ontdekken en uiteindelijk te vinden”, aldus projectarchitect Bert ter Haar.

Volgens Ter Haar moest het gebouw een zoektocht verbeelden naar zelfstandigheid en samenzijn in een ongedwongen, lichte en speelse omgeving. Een speurtocht waarin ook begeleiders de mogelijkheid vinden hun expertise te delen en deze over te dragen aan de nieuwe generatie.

Vieringruimte
Het hart van het gebouw wordt gevormd door de voor het Jenaplan zo belangrijke centrale vieringruimte. Deze ruimte was opvallend genoeg niet expliciet opgenomen in het aanvankelijke programma van eisen, omdat deze functie was ondergebracht in het speellokaal en de entreehal. Door het programma letterlijk om te buigen en alle verkeersruimtes zo optimaal mogelijk te benutten, kon er een op zichzelf staande vieringruimte worden gerealiseerd.

Ter Haar: ”Wij kunnen het niet laten het programma van eisen te kneden en een eigen interpretatie te geven, de tarra te kietelen, slim om te gaan met de bruto/netto verhoudingen en extra volume te maken door een goede logistiek met zo kort mogelijke looplijnen.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs, ‘s Hertogenbosch
Architect: Ter Haar Van Ling Architecten, Eindhoven
Bouwsom: ca. € 3.000.000 (incl. installaties)
Oppervlakte: 2.713 vierkante meter BVO
Capaciteit: 525 personen
Bouwperiode: 2005 – 2008
Bouwmanagement: Dhr. T. Brinkman, School voor de Toekomst, ’s Hertogenbosch
Bouwbedrijf: Bouwbedrijf Timmers BV, Rosmalen
Constructeur: Ulehake Bouwconstructies, Oss
W-Installatie: Van Bon Installaties BV, Heesch
E-Installatie: Jac Mulders Elektrotechniek BV, ’s Hertogenbosch

VieringruimteVieringruimte

DaklichtDaklicht

RaamRaam

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.