Atelier LN109 in Utrecht

Atelier LN109 in Utrecht

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-08-2010

Op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Vrouwjuttenstraat in de binnenstad van Utrecht is sinds april 2010 Bakers Architecten gevestigd in een nieuw onderkomen naar eigen ontwerp.



Het bureau bevindt zich in de transparante begane grond. De gehele plint is voorzien van glasplaten van één meter breed. Parallel aan de Lange Nieuwstraat leidt een trap langs de glazen gevel naar boven, naar een derde atelierruimte en appartementen.



De toegepaste donkere gevelsteen, de Kolumba uit Denemarken, een lange smalle steen van 53 cm lang en 3,8 cm hoog, refereert naar het Romeinse verleden van Utrecht. De Romeinse nederzetting Trajectum was gesitueerd op de locatie waar zich nu het Domplein bevindt.

Doorsnede


Op de eerste t/m derde verdieping zijn zes appartementen gerealiseerd. Vanwege de schaal van de omliggende bebouwing is de bovenbouw opgedeeld in twee volumes. Aan de Lange Nieuwstraat staat op de transparante onderbouw een archetypisch huisje. Dit is een heel strak doosje in zwarte baksteen met kap. In de zwarte kap zijn de goten onzichtbaar weggewerkt.



Vanuit de atelierruimte met de grote erker heeft men zicht op de Domtoren aan het einde van de Lange Nieuwstraat.

Plattegrond


Het zwarte huis contrasteert met het witte volume om de hoek aan de Vrouwjuttenstraat met de appartementen. De woningen worden aan de achterzijde ontsloten door galerijen annex balkons. De invulling is eigentijds en past tegelijkertijd in het historische straatbeeld.

Aanvullende gegevens

OntwerpBakers Architecten
ProjectarchitectenJan Bakers en Martijn Boer
ProjectmedewerkersErik Feenstra, Remko Verkaar, Noor van de Loo
OpdrachtgeverBakers Architecten, Utrecht en Van Bekkum Projecten, Hooglanderveen
Adviseur constructie CIHR bv, Delft
Adviseur W-installaties Campus Installatie Techniek BV, Barneveld
Adviseur E-installaties IVL, Wijk bij Duurstede
Hoofdaannemer Bouwonderneming Van Bekkum Houten, Houten
Bruto vloeroppervlakte 1100m2
Bruto inhoud 3500m3
Programma Drie atelierruimten, zes appartementen en parkeergelegenheid
Start bouw December 2008
Oplevering April 2010
Bouwsom Bouwsom ca. €1.500.000 inclusief installaties excl BTW
Foto’s Maarten Noordijk

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.