Bedieningsgebouw Volkeraksluizen, Willemstad

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen, Willemstad

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-06-2010

Het nieuwe Bedieningsgebouw (ontworpen door DP6 architectuurstudio) bevindt zich in een vlak van gras, water en sluizen; een weids en gecultiveerd landschap. De schaal van het gebouw is klein ten opzichte van de omgeving. Door toevoeging van landschappelijke elementen als paden en wallen krijgt het een plaats in het grote geheel. Deze paden en wallen verbinden het gebouw met de omliggende functies, organiseren het parkeren en vormen de entree van het gebouw.



Aan de zuid- en westzijde van het gebouw loopt het terrein schuin op naar de eerste verdieping. Boven het vlak van de begane grond bevindt zich het eigenlijke Bedieningsgebouw met de karakteristieke schuine gevels. De glazen oost- en de westgevel garanderen optimaal zicht op de passerende schepen. De gesloten zuidgevel vormt een geheel met het dak en beschermt tegen zon.



Een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaam bouwen heeft centraal gestaan bij het ontwerp. De materialen sluiten aan bij het robuuste karakter van de omgeving. De draagconstructie is van beton en staal en de begane grond is afgewerkt met basalt metselwerk en cortenstaal, de bovenbouw is rondom voorzien van glas. Het tropendak kraagt uit door middel van houten gelamineerde liggers. Door de hoge interne warmtelast is het gebouw vooral ontworpen op koeling.



Het dak en de zuidgevel zijn iets los geplaatst van het eigenlijke gebouw; de tussenliggende ruimte wordt geventileerd met buitenlucht. Het dak steekt aan de oost- en westzijde ver over om de zoninstraling te verminderen en tevens het uitzicht naar buiten te garanderen. In de winter vindt warmteterugwinning uit de ventilatielucht plaats.



Door de interne warmtelast, de goede isolatie en verzonken ligging van de begane grond is de warmtebehoefte in de winter gering. De grond rondom het gebouw zorgt niet alleen voor een gesloten grondbalans, maar ook voor een constant klimaat in deze technische verdieping.



Aanvullende gegevens

ArchitectChris de Weijer & Robert Alewijnse
TeamDaan van der Vlist, Andreas Leupold, Mark van der Hoff, David Wilson, Muhsin Sagdic
OpdrachtgeverRijkswaterstaat DI, Utrecht
AannemerVan Heesewijk bouw bv, Eindhoven
AdviseursABT Adviesbureau voor bouwtechniek, Delft/Velp | Raadgevend Technies Buro Van Heugten, Nijmegen | DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem | Basalt bouwadvies, Nieuwegein
LocatieWillemstad N-B
BijzonderhedenWinnend plan Welstandsprijs Noord Brabant 2002 (alle catogorieen), Winnend ontwerp meervoudige opdracht
Start ontwerp2001
Oplevering2009
Brutto vloeroppervlak610 m2
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.