Bedrijvencentrum De Nieuwe Vaart, Amsterdam

Bedrijvencentrum De Nieuwe Vaart, Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-03-2009

Bedrijvencentrum De Nieuwe Vaart is een goed voorbeeld van intensief ruimtegebruik. Wie rijdend op een willekeurig stuk snelweg uit het raam kijkt, ziet vaak grote bedrijfspanden op enorme stukken grond. Een bedrijfspand laat zich nu eenmaal het voordeligst uitsmeren over een flinke oppervlakte. Maar ruimte wordt schaarser en de overheid kritischer.

Stadsdeel Zeeburg zocht voor het voormalig Hoogoventerrein aan de Cruquiusweg naar een ontwerp dat intensief de beschikbare ruimte gebruikte. Het Amsterdamse architectenbureau BNB won de prijsvraag en leverde in februari bedrijvencentrum De Nieuwe Vaart op.

Het parkeren van rollend materieel is in het ontwerp opgenomen. Naast 65 bedrijfsunits zijn in het gebouw op strategische plekken vier woningen opgenomen. Deze woningen verhogen de sociale controle op de omgeving aanzienlijk. In combinatie met intensief ruimtegebruik symboliseert De Nieuwe Vaart zo de revitalisatie van het verouderde bedrijventerrein. Het stadsdeel verwacht dan ook dat de Cruquius de komende jaren uitgroeit tot een van de meest toonaangevende bedrijventerreinen van Amsterdam.

Projectgegevens:
Ontwerp: BNB architecten b.v.
Architect: Martijn Bleichrodt
Ontwikkelaar: Sikking Vastgoed b.v.
Constructieadvies: Pieters bouwtechniek bv
Aannemer: K. Dekker b.v.


     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.