Bijlmer Parktheater, Amsterdam

Bijlmer Parktheater, Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-06-2009

De bouw van het Bijlmer Parktheater nadert zijn voltooiing. Vandaag vindt de bouwkundige oplevering plaats, waarna begonnen wordt met de inrichting. Het theater is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter.

In het theater nemen Circus Elleboog Zuidoost, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats hun intrek, evenals de 5 o’clock class van de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Het belooft hiermee een bruisende ontmoetingsplaats te worden, het centrum voor talentontwikkeling, cultuureducatie, productie en programmering.

Culturele as
Met dit nieuwe cultuurcentrum heeft Amsterdam Zuidoost zijn eerste theaterzaal. Door de ligging op de grens tussen het nieuwe Anton de Komplein en het Bijlmerpark zal het theater een impuls geven aan de sociaal-economische ontwikkelingen rond het plein. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, van Bijlmerpark to ArenAPoort.

Met zijn vorm en materiaalgebruik is het theater een markant gebouw. De basisvorm is een ellips, waarbij de verdiepingen licht verspringen ten opzichte van de begane grond. De gevel bestaat uit een combinatie van houten lamellen en stalen golfplaten, wat het gebouw een vloeiende en dynamische uitstraling geeft.


Flexibele indeling
De glazen omloop rondom de grote zaal zorgt voor een aangename, ruime lichtinval. De lay-out van de zaal is flexibel, zodat voorzien wordt in de verschillende behoeften van de gebruikers. In de grote zaal met 277 stoelen kan worden geschoven met coulissen, en de in- en uitschuifbare tribunes kunnen in zowel circus- als theateropstelling worden geplaatst. Naast de grote zaal beschikt het theater over een ruime foyer, studio’s, vergaderruimtes en kantoren.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost
Gedelegeerd opdrachtgever: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam
Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam
Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs, Warmenhuizen

Zie ook: Hoogste punt Bijlmer Parktheater     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.