Blok 25: ‘strak met een knipoog’

Blok 25: ‘strak met een knipoog’

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-09-2008

Op het Haveneiland in IJburg Amsterdam is het door FARO ontworpen Blok 25 in gebruik genomen. Dit blok heeft 115 woningen, huur en koop, een kinderdagverblijf, een commerciele ruimte en twee flinke parkeergarages. Blok 25 past naadloos in het ensemble van het Haveneiland: het heeft een heldere stedelijke buitenkant met aan de binnenzijde verrassende extra’s.


Wat blok 25 onderscheidt van andere blokken is een aantal thema’s. Blok 25 is één blok in drie heldere delen. Koop en huur naast elkaar, maar toch duidelijk gescheiden:

  • Een U-vormig huurdeel met 63 huurwoningen en bijzondere galerijen rondom een prachtige binnenplaats.
  • Een blok met 33 woningen voor starters op de koopmarkt met uitzicht op een park.
  • Daar tussenin 19 royale koopwoningen voor gezinnen. Deze hebben bijzondere kwaliteiten die niet gebruikelijk zijn op IJburg zoals een flinke tuin en ruime garages aan een straatje geïnspireerd op de Engelse ‘mew’.


FARO heeft ook extra voorzieningen gemaakt in blok 25: een kinderdagverblijf aan het park en een bedrijfsruimte gericht op horeca in het huurblok. Beide zijn zo ontworpen dat er een maximale uitstraling aan de buitenzijde van het blok is, maar geen overlast aan de binnenzijde. Daarnaast hebben we in dit blok twee flinke parkeergarages kunnen maken, waardoor er in blok 25 meer parkeerplaatsen dan woningen zijn – uniek op het Haveneiland!


Architectonisch is Blok 25 ‘strak met een knipoog’. Een helder blok met moderne architectuur in een kleurstelling die past op het Haveneiland, maar die wel wat frisser is dan gebruikelijk. Mooie stenen in warme kleuren met helder witte accenten, zoals de erkers en de kaders rondom de ramen, zorgen ervoor dat Blok 25 zich van de omgeving die gedomineerd wordt door ‘donkere blokken’ onderscheidt.
De raampartijen volgen de trend op IJburg: verticale ramen zorgen voor een stedelijke uitstraling. Daarbij is er extra aandacht geweest voor individualiteit. Iedere woning heeft een bijzonder raam, een erker of een groot raam met kader. In de woonstraat en aan het water zijn bovendien de panden duidelijk te onderscheiden door een afwisseling van steenkleur en een duidelijke ‘voeg’.


Architect: FARO Architecten bv, bna, Lisserbroek
Opdrachtgever: Waterstad II / de Alliantie
Aannemer: Slokker Bouwgroep
Typologie: Appartementen en eengezinswoningen, kinderdagverblijf en commerciële / horeca ruimte,166 parkeerplaatsen
Aantal: 115
Gereed: 2008
Fotografie: Luuk Kramer

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.