Blok 61a, Amsterdam-IJburg

Blok 61a, Amsterdam-IJburg

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-09-2009

Blok 61a is onderdeel van de ontwikkeling van het Oostelijk Haveneiland op IJburg. Het ontwerp van Dana Ponec Architecten is gelegen aan de zuidelijke korte zijde van het grote openbare park en is samen met de buurman, blok 61b, een belangrijk oriëntatiepunt langs de IJburglaan, de belangrijkste ontsluitingsweg van de wijk.

Het blok herbergt een bijzonder programma, de begane grond is gevuld met een medisch kinderdagverblijf in combinatie met een regulier kinderdagverblijf. Op de bovengelegen verdiepingen wordt gewoond. Een mix van woningtypes waaronder woningen voor minder validen vormt een drietal gebouwen die zich voegen in de IJburgse skyline. Op de hoeken is het volume het hoogst en ook verticaal geleed.

Centraal aan het park, boven de entrees van de kindervoorzieningen staat een lager maar veel breder gebouw, als een villa tussen de grote broers ingeklemd.


Verzameling
Het programma op de begane grond vouwt zich om een aantal hoven. Doorzichten, spannende zichtlijnen en de routing van de kinderen binnen hun gebouw hebben de basis gevormd voor de indeling. De woongebouwen zijn gemetseld met handvormstenen in warme vrolijke kleuren.

Steeds is geprobeerd om naast de gewenste grote schaal vanuit stedebouwkundig oogpunt, ook een veel menselijker schaalniveau te introduceren dat herkenbaar wordt naarmate men het gebouw nadert. Van dichterbij is het eigenlijk een verzameling huizen. Deze gedachte is ook doorgezet in het interieur van de kinderdagverblijven waar de verschillende functies zich aan de hoven en langs de looproutes manifesteren als een reeks houten huizen.


Karakter
In het medisch kinderdagverblijf is veel aandacht besteed aan de opeenvolging van verschillende ruimten met verschillende karakters. De karakters van de entree- en ontmoetingsruimte worden versterkt door metaforen uit de natuur, als het ware een wandeling door het bos.

Na aankomst onder een grote luifel, met plafondschilderingen van de lucht, vindt de entree van het medisch kinderdagverblijf plaats tussen (de afbeeldingen van) boomstammen, als voortzetting van het park waaraan het gebouw ligt. Een smalle spannende ruimte, met directe doorkijk naar de volgende ruime ruimte, die door daglicht van verschillende zijden wordt aangelicht. Dit wordt versterkt door de afbeelding van een bloemenweide, de open plek in het bos.

Aanvullende gegevens

Programma 70 woningen, medisch en regulier kinderdagverblijf, parkeren
Opdrachtgever De Allliantie Projectontwikkeling
Ontwerp Dana Ponec architecten, Amsterdam
Aannemer Vos & Teeuwissen, Huizen
Start bouw maart 2007
Oplevering juni 2009
Foto's www.danaponecarchitecten.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.