Brede School ’t Zand

Brede School ’t Zand

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-11-2008

De opdrachtgever wilde een flexibel indeelbaar en uitbreidbare school in een landelijke omgeving. De school is een archetype van landelijke bebouwing: een voorhuis met landelijk bedrijfsgebouw (schuur). Het complex heeft met het voorhuis (peuterspeelzaal, BSO en hoofdtoegang tot het schoolcomplex) een echte voorkant aan de belangrijkste ontsluitingsroute van het dorp.

Een belangrijk uitgangspunt is geweest dat het gebouw uitnodigt tot diverse vormen van samenwerken. Zoals het delen van ruimtes, maar nog belangrijker de inhoudelijke samenwerking tussen de verschillende partijen en dan vooral de twee basisscholen: OBS de Zandhope en basisschool St. Jozef.

Flexibele indeling
Gericht op de toekomstige uitbreiding van het dorp ‘t Zand is er voorzien in een uitbreidingsmogelijkheid met 7 extra lokalen en een speellokaal. Flexibiliteit is gegarandeerd door de structuur van het gebouw, waardoor in de toekomst een herpositionering mogelijk is van onder andere het speellokaal, bijvoorbeeld bij een veranderende samenstelling van de klaslokalen in de brede school.

De geknikte kap is beeldbepalend voor het schoolgebouw. Door wisselingen in de kaprichting, verschillende dakhellingen en de onderbrekingen door grote en minder grote daklichten ontstaat een interessante dakplastiek. Deze dakplastiek draagt bij aan de fragmentering van het gebouw. De gevelopbouw is daarom rustig gehouden.

De materiaal- en kleurstelling is gebaseerd op een eenvoudig palet dat aansluit bij de landelijke bebouwing; donker (antraciet) gevelmetselwerk, gevelbeschieting met horizontale delen (donkergroen), lichtgrijze kozijnen en accenten, zinken goten en oranje dakpannen. orden aanvaard en uitgevoerd volgens DNR 2005 van de BNA | Certificering medio 2008

Veel daglicht
De school heeft een royale kap met hoge isolatieprestatie waarmee warmteverlies zoveel mogelijk wordt beperkt. Het geknikte dakvlak schermt de ochtendzon af in het kader van opwarming in de zomerperiode. Daglicht kan vrij toetreden via de westgevel, de oostgevel en de lichtstraat in het dak boven de verkeerszone van de scholen.

De vorm van het dak begeleidt het daglicht tot diep in de school, dit in combinatie met de vele doorzichten in het gebouw maakt de brede school ’t Zand tot een transparant en speels gebouw. In de overmaat van de kap zijn entresols gerealiseerd die dienen als extra verwerkingsruimte in de klaslokalen, dit in het kader van onderwijskundige vernieuwing.

Warmteterugwinning
In het kader van duurzaamheid en flexibiliteit zijn veel regenereerbare materialen toegepast. Het gebouw bestaat uit een staalconstructie in combinatie met houtskeletbouw, in de verkeerszones van de scholen zijn de binnenwanden bekleed met verticale houten gebeitste delen. Toepassing van onderhoudsarme gevelmaterialen, zoals gepotdekselde “houten” delen van Werzalit, de toepassing van beton beperkt zich tot de begane grond- en verdiepingsvloer.

Het toegepaste ventilatiesysteem maakt gebruik van CO2 sensoren en warmteterugwinning. Door middel van een open vide/trap zijn alle klaslokalen in directe ruimtelijke verbinding met de gemeenschappelijke voorzieningen in het hart van het gebouw. De klaslokalen zijn vormgegeven als een straat aan deze centrale ruimte, elk lokaal heeft zijn eigen herkenbare “geveltje” in de vorm van een binnengevel van houten gebeitste delen.

Kindvriendelijke school
Door middel van de lichtstraat boven deze straat wordt het een aangenaam lichte ruimte. Alle lokalen zijn daarbij uitgebreid met een entresol, een tussenverdieping in de klas welke letterlijk en figuurlijk dient ter overbrugging van leerniveau’s. Het doorzicht via de vensters in de ‘straatgevel’ maakt de school transparant. Het gebruik van natuurlijke materialen in het interieur, zoals de houten gebeitste delen en berkentriplex in combinatie met de accentkleur oranje maakt het tot een vrolijke en vooral kindvriendelijke school. Alle klaslokalen hebben een oranje accentwand gekregen. Verder is het gebruik van berken doorgevoerd in het meubilair.

DETAILS
Opdrachtgever: Stichting Surplus te Schagen
Projectmanagemen:t Certijn
Architect: BBHD architecten, Maarten Overtoom
Interieurontwerp: BBHD architecten, Rinske Bakels, Maarten Overtoom
Constructie adviseur: Berkhout Tros Bouwadviseurs bv
Installatie advies: adviesbureau Sijperda-Hardy bv
Bouwkundig aannemer: Bleekerbouw
Start bouw: april 2007
Datum oplevering: juni 2008
Aanneemsom: € 2.945.400 (bouw- en installatie excl. btw)
Bruto vloeroppervlak: 2827 vierkante meter
Foto’s: Fedde de Weert

De Brede school ’t Zand is genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2008




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.