City Campus Max, Utrecht

City Campus Max, Utrecht

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-02-2009

In Utrecht op de hoek van de Europa- en Beneluxlaan, komt een groot complex van huur- en koopwoningen voor studenten en pas afgestudeerden c.q. starters. Het is opgezet als een campus, met allerlei voorzieningen, zoals sport- en fitnessruimten, een grand café , een wasserette en een uitzendbureau. Ook wordt er een binnentuin gerealiseerd.

Het ontwerp van Klunder Architecten bestaat uit een carrévormige plintbebouwing van vier verdiepingen. Op deze plint verrijzen drie torens, twee van circa 70 meter hoog aan het Europaplein en één lagere (50 m) aan de zijde van het Merwedekanaal. Aangezien de torens vrij dicht bij elkaar staan op een gemeenschappelijk basement en het hele complex bovendien in de rooilijn staat, zal het zich als een wand langs het Europaplein manifesteren.
Opvallend in het ontwerp is dat de torens op elke vijfde verdieping een vide met een gemeenschappelijk buitenterras zullen krijgen. Deze vides zijn bereikbaar via galerijen in de holle kern van de torens. Zowel de uitholling van de torens als de vides zorgen voor daglicht en frisse lucht.

Grootschalig project
Klunder Architecten: Dit complex studenten- en starterwoningen op een voormalige industriestrook aan de rand van de stad langs de A12 biedt oplossingen voor de problemen van deze sector aan de onderkant van de woningmarkt. Er moet -zeker bij studentenwoningen – steeds worden gelaveerd tussen de financiële noodzaak tot rationalisatie en repetitie enerzijds, en de sociale noodzaak om juist in dergelijke vaak massale complexen te zoeken naar identiteit en collectieve ruimten in kleinere clusters anderzijds.

De grote schaal en hoge dichtheid wordt in dit voorstel niet ontkend. Dat kon ook niet; de vraag om 989 wooneenheden, onderverdeeld in studentenkamers, 1,2 persoon- en starterwoningen op een grondvlak van een ruime hectare (90 x 120 meter) kan niet anders dan tot een grootschalig project leiden. De massa is echter opgedeeld in een sculpturaal geheel, dat bestaat uit een kavelvullende plint van vier bouwlagen met daarop een drietal woontorens.

Repeterende basisunits
Om sociale ruimte in het project te creëren, is het ontwerpproces aan het andere eind van het probleemspectrum begonnen. Juist door een verdergaande rationalisatie van de standaardwoning en van de bouwmethodiek ontstond budgettaire ruimte voor flexibiliteit, collectieve ruimten en voorzieningen.

Het complex is opgedeeld in repeterende basisunits van 24 vierkante meter . Het bouwsysteem bestaat uit 8,7 meter brede tunnelbekisting, zodat binnen de constructieve moduulmaat telkens twee basisunits kunnen worden ondergebracht. Koppeling van twee units tussen de betonschijven is relatief gemakkelijk, waardoor het verbouwen tot kleinere of grotere wooneenheden, van studentenkamer tot starterwoning tijdens de bouw of in de verdere toekomst mogelijk blijft.

Speciaal ontwikkeld bouwsysteem
De toepassing van tunnelbekisting in deze breedte, en zeker bij deze hoogte, is een experiment op zichzelf en afhankelijkheid van de beschikbaarheid van een bouwkraan die zwaar genoeg is. Dit bouwsysteem is speciaal voor dit complex ontwikkeld, maar leent zich gemakkelijk voor vergelijkbare complexen in allerlei vormen en hoogten en voor allerlei locaties. Voordat de bouw van het eerste complex begonnen is, wordt het systeem daarom al geëxporteerd naar andere steden.

De torens zijn drie traveeën breed. De woningen in de torens zijn gegroepeerd rondom een centrale vide met daarin trappen en liften. Hierin zijn de trappen en liften opgenomen. Elke vijf verdiepingen wordt deze centrale open ruimte afgesloten door een vloer. Dat is om brand(weer)technische redenen noodzakelijk, maar het levert ook een collectief plein voor deze eenheid van vijf lagen op.

Door de toepassing van dragende betonwanden in één richting is het mogelijk om ter plaatse van de niet-dragende gevels grote, gebouwbrede en twee verdiepingen hoge spleten uit het bouwvolume weg te laten. In deze gevelspleten is, naast een geheel glazen terraswoning, tevens een terras opgenomen dat is gekoppeld aan het collectieve binnenplein.

Franse balkons
Voor elke eenheid van vijf bouwlagen zijn twee open ruimten diagonaal gekoppeld waardoor er tevens een relatief eenvoudige kruisventilatie van de binnenruimte mogelijk is. De gevels van het complex zijn afgewerkt met donkerrode baksteen en voorzien van een repeterend standaardraam in de vorm van Franse balkons. Met andere woorden: alle ramen zijn deuren, zodat glazenwassen van binnenuit mogelijk is.

Met studenten van de Hogeschool Utrecht worden de verschillende binnenpleinen en collectieve ruimten ingericht, zodat elke eenheid binnen het grotere geheel een eigen identiteit krijgt. Het hart van de aaneengesloten laagbouwplint bestaat uit en parkeergarage en een enorme fietsenberging voor circa 1750 fietsen. De laagbouwplint volgt het stramien van woonunits langs de gevel rondom collectieve ruimten. Zo bevindt zich een groot centraal binnenplein voor het gehele complex op het dak van de laagbouw.

Op de begane grond en een deel van de eerste verdieping zijn langs de gevel aan de bewoners gerelateerde commerciële ruimten zoals kleine restaurants, copyshops, muziekwinkels, ruimten voor startende ondernemers en dergelijke. In het hart van de laagbouw is ook ruimte voor een bescheiden sportcentrum. Het uitgeklede wooncomplex aan de onderkant van de markt heeft dankzij vergaande rationalisatie van het bouwsysteem ruimte gekregen voor een voorzieningenluxe die zelfs bij een appartementengebouw aan de top van de markt moeilijk realiseerbaar is.

Koopgarant-licentie
Onlangs hebben Bouwfonds Real Estate Investment Management en stichting Opmaat een licentieovereenkomst getekend voor de Koopgarant-regeling voor het studentencomplex City Campus MAX in Utrecht. Daarmee is Bouwfonds REIM de eerste commerciële partij die deze licentie verwerft.

Als licentiehouder van de Koopgarant-regeling voor het studentencomplex City Campus MAX in Utrecht kan Bouwfonds REIM kopers van een woning in dit starterscomplex een korting aanbieden van tien of twintig procent op de taxatiewaarde. Met die korting kan een student een appartement van bijvoorbeeld € 96.000 kopen voor € 76.800. Wil de eigenaar het appartement weer verkopen, dan garandeert Bouwfonds REIM het appartement binnen drie maanden terug te kopen.

Project: City Campus Max Utrecht
Architect: Klunder Architecten, Rotterdam
Projectarchitect: C. Berg
Omvattende: 989 appartementen voor studenten en starters
Opdrachtgever: Rabo-vastgoed, SSH Utrecht, BO-Ex




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.