De Rotterdam, Rotterdam

De Rotterdam, Rotterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-07-2009

In Rotterdam op de Wilhelminapier gaat nu eindelijk het ‘grootste nieuwbouwproject van Nederland’ van start. De Rotterdam wordt een multifunctioneel gebouw met een investering van 340 miljoen euro. De ‘verticale stad’ is een tien jaar oud ontwerp van Rem Koolhaas.

Met 149 meter wordt het één van de hoogste gebouwen van de stad. Het telt drie torens, waarvan de bovenste helft verschoven is ten opzichte van de onderste. De Rotterdam zal onderdak bieden aan kantoren, een viersterrenhotel, appartementen, restaurants en winkels.

Crisis
Koolhaas presenteerde zijn ontwerp al in 2001, maar sindsdien bleef het stil. Aannemers en projectontwikkelaars durfden niet in het project te stappen. Uitgerekend de financiële crisis maakt de bouw nu wel mogelijk. De gemeente reserveerde dit jaar 200 miljoen euro om de bouwproductie op gang te houden, en daarmee de werkgelegenheid.

Volgens Koolhaas, geboren Rotterdammer, gaat het om een bundeling van kleinere gebouwen die samensmelten tot één groter geheel. “Het zal bijzonder spannend werken in de dagelijkse praktijk”, zei hij bij de presentatie in een videoboodschap.

Koolhaas bekende opgelucht te zijn. Hij vreesde dat zijn ontwerp zou sneuvelen op de tekentafel. “Tien jaar voorgeschiedenis komt nu tot realisatie. In de stad die ik het beste ken.”

Verticale stad
Het gebouw De Rotterdam is een unieke multifunctionele ontwikkeling aan de oever van de rivier de Maas op de Wilhelminapier in Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. In deze nieuwe verticale stad, met een oppervlakte van 160.000 m2, zullen dagelijks 3.000 tot 4.000 mensen wonen, werken, winkelen en recreëren.

De mix van functies maken het gebouw tot een verticale stad waarin 24 uur per dag geleefd wordt: een viersterren hotel, appartementen, kantoren, health club, diverse winkels, cafés en restaurants.

Alle onderdelen maken slim gebruik van duurzame energielevering onder andere via het maaswater en de aardbodem. Met uitzichten over de skyline van Rotterdam en de Maas wordt De Rotterdam de ontmoetingsplaats op de pier.

Bron: Gemeente Rotterdam | NRC.nl

Aanvullende gegevens

Programma Hotel met 280 kamers, 220 appartementen, kantoren, health club, winkels, cafés en restaurants en 684 parkeerplaatsen
Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
Ontwikkelaar consortium MAB Development en OVG Projectontwikkeling
Ontwerp OMA: Rem Koolhaas, Kees van Casteren, Ellen van Loon en Reinier de Graaf
Bruto oppervlakte 160.000 m2
Start eind 2009
Oplevering medio 2013
Foto's OMA

Bekijk hieronder een video over De Rotterdam:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.