De Tasman Toren in Groningen

De Tasman Toren in Groningen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-05-2010


De Tasman Toren in Groningen naar een ontwerp van de architect Wicher van der Wal, nadert voltooiing. Van der Wal tekende twee torens, die als een boog met elkaar zijn verbonden.

Met 75 meter is de Tasmantoren één van de hoogste gebouwen van de stad Groningen. Als ’triomfboog’ is hij 25 meter hoger dan de Arc de Triomphe in Parijs, maar fors lager dan de 110 meter hoge ‘Grande Arche’ in de wijk La Défense in Parijs.De toren is vernoemd naar de Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman en heeft 221 appartementen met luxe voorzieningen. De toren staat op de kruising van het van Starkenborgkanaal, het Eemskanaal en het Winschoterdiep. De architect wilde een visuele verbinding behouden tussen de stad en het achterland.Ten behoeve van de zichtlijnen vanuit de stad, staan de torens ten opzichte van elkaar scheef. De beide torens herbergen naast 221 appartementen en penthouses een breed aanbod aan faciliteiten, die variëren van fitness, zwembad, sauna en restaurant tot winkels en kantoren. In de brug tussen de beide torens zijn 12 penthouses gevestigd.

foto: www.burgborg.nlfoto: www.burgborg.nl


Diepe zwarte aluminium kaders omranden de puien in de open einden van de betontunnelconstructie en benadrukken het uitzicht op de stad, de vaarwegen en de nabij gelegen sluizen. De dichte tunnelwanden worden bekleedt met betonpanelen van uitgewassen basalt. Opmerkelijk is de snelheid waarmee het werd gebouwd. Iedere week steeg het gebouw consequent één verdieping.

foto: www.burgborg.nlfoto: www.burgborg.nl

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever VOF Tasmantoren (Lefier StadGroningen en Van Wijnen projectontwikkeling)
Architect WAL architectenbureau, Groningen
Hoofdaannemer Van Wijnen Noord, Gorredijk
Start bouw medio 2008
Verwachte oplevering juni / juli 2010
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.