Eco-woningen, Hellevoetsluis

Eco-woningen, Hellevoetsluis

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-03-2009

Begin 2009 werden in de gemeente Hellevoetsluis vier bijzondere Eco-woningen opgeleverd. Dit voorbeeldproject voor duurzaam bouwen kwam niet zonder slag of stoot tot stand; halverwege het bouwproces ging de aannemer failliet en werd het project overgenomen door een Garantie en Waarborg instituut.

Het resultaat is esthetisch en ecologisch misschien minder ambitieus dan de oorspronkelijke plannen van Origins Architecten, maar met een eerste A++ energielabel op zak, kan Hellevoetsluis zich koploper noemen. In 2000 werd op bestuurlijk niveau besloten dat de gemeente Hellevoetsluis koploper moest worden op het gebied van milieu en klimaatbeleid. Doelen en ambities werden vastgelegd in een intentieverklaring en de wens werd uitgesproken om een marktconform voorbeeldproject te realiseren.

Extreem energiezuinig
Eind 2003 won Origins Architecten uit Rotterdam de eerste prijs in een door de Senter NOVEM (Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu) uitgeschreven prijsvraag met het ontwerp van een extreem energiezuinige woning. Dit winnende concept was gebaseerd op eeuwenoude bouwtechnieken en bleek ideaal om in te zetten als voorbeeldproject in de gemeente Hellevoetsluis.

Het concept van Origins Architecten werd door het bureau uitgewerkt in een specifiek ontwerp dat de hoogste scores moest halen op milieuthema’s zoals energie, water, bouwafval en binnenklimaat. In de ontwerpfase haalde het ontwerp voor de woningen met twee verschillende rekenmethodes zelfs de allerhoogste scores ooit geregistreerd in Nederland en met een EPC van 0,35 kreeg de gemeente zijn eerste A++ energielabel.

Architect buiten spel
Ook nadat er was gestart met de bouw ging alles voorspoedig. Veel van het werk werd in de fabriek geprefabriceerd zodat het hele jaar door in een schone omgeving gewerkt kon worden. Alle wanden, vloeren en daken werden vervolgens in twee dagen per woning neergezet.

Toen ging het mis… Na het bereiken van het hoogste punt, stagneerde het bouwproces en was de aannemer steeds vaker onbereikbaar tot het hoge woord over zijn faillissement er uit was. Het hele bouwproces werd overgenomen door een Garantie en Waarborg instituut en zowel de architect als de projectontwikkelaar werden buiten spel gezet en zelfs van de bouwplaats geweerd.

Voorbeeldproject
Ondanks alles is het plan toch een voorbeeldproject geworden voor de gemeente Hellevoetsluis en zijn de beoogde ambities ruimschoots gehaald. Hieruit blijkt dat duurzaam en gezond bouwen staat of valt met een goed integraal ontwerpconcept en niet met het opplakken van allerlei technische hoogstandjes.

Recentelijk is een korte film gemaakt die inzichtelijk moeten maken wat de lessen zijn die geleerd kunnen worden uit dit langdurige, maar uiteindelijk succesvolle project. De film wordt op 25 februari aan minister Cramer van VROM getoond.

Ontwerp: ORIGINS architecture     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.