Factorium geopend met dans 300 mensen

Factorium geopend met dans 300 mensen

Project kort
Door: Jacqueline Knudsen | 21-04-2010

Muziek- en dansschool Factorium is verhuisd naar een nieuw gebouw en van zondagmiddag 18 tot zaterdagavond 24 april zijn er tal van feestelijke activiteiten te beleven in het nieuwe pand in het centrum van Tilburg. De openingsweek startte op zondag 18 april met een estafetteloop waarbij de driehonderd deelnemers steeds een dansje van twintig seconden deden. De vijf groepen van elk zestig deelnemers begonnen hun dans ‘The Move’ bij het vroegere gebouw van de Tilburgse Dans- en Muziekschool aan de Goirkestraat. Ruim twee kilometer verderop eindigde de dans, bij de nieuwbouw.

Eigenlijk was het de bedoeling met 1500 mensen een ‘levend lint’ te vormen tussen de oude en nieuwe locatie, maar dat doel was te ambitieus. Als officiële openingshandeling stelde de kersverse cultuurwethouder Marjo Frenk (GL) het interactieve videokunstwerk ‘Between you & me’ van kunstenaars Martin Riebeek en Inge van ’t Klooster in werking. Vervolgens kon iedereen het nieuwe Factorium van binnen bezichtigen en deelnemen aan diverse activiteiten tijdens de open dag.Op 23 en 24 april wordt de openingsweek op spectaculaire wijze afgesloten met de Kunstmarathon. Gedurende maar liefst 24 uur laten Tilburgse amateur-kunstenaars in het nieuwe Factorium gebouw zien wat ze allemaal in hun mars hebben.De afsluitende act zijn de Bombita’s ( zangeressen van Herman brood, Gruppo Sportivo en Girls wanna have fun).Context nieuwbouw
Tilburg is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een stad met spraakmakende gebouwen. In de zogenaamde Kunstcluster onder regie van Jo Coenen, is hieraan in 2009 Factorium toegevoegd, naar ontwerp van atelier PRO. Op een verscholen plek is een ogenschijnlijk eenvoudig tweevleugelig gebouw geplaatst, zodanig dat deze locatie in het stedelijke weefsel voor passanten en bezoekers een nieuwe betekenis heeft gekregen. Deze plek, waar mooie bomen groeien, is een schakel in een trits pleinen en parken. Automobilisten duiken er een ondergrondse parkeergarage in. Opgave was, gegeven deze omringende bebouwing, garage-inrit en bomengroep, met het Factorium een setting te maken, die een afwisselende route architecturale biedt.Vanaf de Cityring trekt een fors billboard in de Bisschop Zwijsenstraat de aandacht. Het is een interactief kunstwerk van Martin Riebeek, getiteld Between You & Me. Wanneer men op een cirkel in het plaveisel stapt, komt men zelf in beeld op het scherm. Staand voor het gebouw ziet men de tien meter uitkragende grote zaal boven een bestaande parkeerinrit en de kop van de opgetilde muziekvleugel.
Waar beide vleugels elkaar ontmoeten is de lichte foyer gesitueerd, het brandpunt van het gebouw en zijn directe omgeving. Vanaf hier leidt een trap omlaag naar de popkelder, de trap omhoog gaat naar de scholen, rechtdoor bevindt zich de ingang van de grote zaal en schuin richting tuin afdalend de dansvleugel.De muziekvleugel heeft een afdeling popmuziek in het souterrain en drie verdiepingen met ‘introverte’ studio’s aan een lange, ritmische roodgekleurde gang met uitzicht op de tuin. Haaks hierop liggen drie taps toelopende smalle open hoge ruimten over meerdere lagen van betonnen wanden en ingekaderde uitzichten. De meer gesloten dansvleugel heeft vier dansstudio’s waaromheen in vides een circuit van gangen, trappen en loopbruggen is gelegd. Hier spelen zichtlijnen een dramatisch spel met het perspectief, texturen, kleur en licht.
De grote zaal is gematerialiseerd in een eikenhouten vloer doorlopend in eikenhouten lambrisering, met een zwarte hemel en rood pluche stoelen.

De gebouwdelen zijn zo gegroepeerd dat entree van de bestaande ondergrondse parkeergarage elegant bereikt kan worden, de blinde onderkant van de flat aan het oog onttrokken is en er ruimte is voor een tuin. Zo heeft deze plek in Tilburg extra waarde gekregen. Inspiratie voor leerlingen, bezoekers en bewoners.

Aanvullende gegevens

Architectenbureau Atelier PRO architekten
Opdrachtgever Gemeente Tilburg
Adviseur constructies Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies, Eindhoven
Adviseur bouwkosten Schreven's Bouwkosten Advies-buro B.V., Weert
Adviseur E& W-installaties Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven
Adviseur akoestiek Cauberg Huygen, raadgevende ingenieurs, ’s-Hertogenbosch
Hoofdaannemer Wijnen bouwgroep Someren bv, Someren
Start bouw 2007
Oplevering 2009
Bruto vloeroppervlakte 5220m2
Foto’s J. Knudsen
Tekst J. Knudsen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.