Fiets- en wandelbrug gebaseerd op 17e-eeuws schip

Nieuws, Project kort

Fiets- en wandelbrug gebaseerd op 17e-eeuws schip

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2022

De Nelson Mandelabrug in Lelystad is een 240 meter lange fiets- voetgangersbrug tussen de Landstrekenwijk en het Campusgebied met middelbare school Porteum. Verkeer kan zo eenvoudig de Middendreef oversteken en zich bewegen van west naar oost Lelystad (en andersom).

Het bouwteam voor deze brug bestaat uit Gemeente Lelystad, Koninklijke Oosterhof Holman, Ohpen Ingenieurs & Innovators, FARSK architecten en WSP. De Gemeente Lelystad heeft een aantal eisen voor het ontwerp meegegeven aan het bouwteam. Zo moet de brug sierlijk en transparant zijn en opgaan in het landschap. Transparant betekent dat je door de zijkanten van de brug heen kunt kijken.

Omdat Flevoland ooit de Zuiderzee was, is het ontwerp gebaseerd op een schip. De 17e-eeuwse scheepsconstructies zijn te herkennen in de zijkanten van de brug. Toen het ontwerp voor de brug gereed was, nam WSP het stokje over van de architect, om de constructie in samenspraak te engineeren. De voornaamste technische issue voor de ingenieurs zat in het overspanningstracé. Om de overspanning te realiseren en het verkeer voldoende ruimte te geven, is gekozen voor v-vormige kolommen die ontworpen zijn door FARSK. Hiermee is minder constructiehoogte nodig.

Onderzoek en toetsing vooraf

Naast de positionering van de pijlers bovengronds vanuit esthetische eisen, waren er duidelijke beperkingen door de kabels en leidingen in de ondergrond. Om de ultieme positie van de fundatieblokken van de pijlers en heipalen te kunnen bepalen, heeft WSP divers onderzoek uitgevoerd, ook buiten met proefsleuven. Vanwege maak- en verkrijgbaarheid is de gehele constructie, ondanks de gebogen vorm, gemaakt met een zo standaard mogelijk profiel. Enkel de randliggers zijn gekromd uitgevoerd. De houten randbekleding is van circulair hardhout gewonnen uit oude damwanden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.