Gezondheidscentrum Haveneiland, Amsterdam

Gezondheidscentrum Haveneiland, Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-09-2008

De sneden in de gevel geven het gebouw een ruimtelijke en sculpturale kwaliteit en sluiten aan op het stedenbouwkundig plan van Blok 11 waarin gedifferentieerde volumes een belangrijk uitgangspunt vormen. De witte vooruitstekende kozijnen en aluminium lijsten vormen opvallende accenten in de gevel. De lijsten worden gebruikt om de bijzondere functies te markeren.


De functies van het gezondheidscentrum zijn per verdieping geclusterd rond een middenzone. Door vides en open trappen worden de verdiepingen met elkaar verbonden. Deze opzet voorkomt een sfeer van grootschaligheid. Het interieur werkt hieraan mee met een warme uitstraling door het gebruik van houtaccenten op een neutrale wit met grijze ondergrond. Door de dragende gevels en de consequente inrichting is het gebouw duurzaam in gebruik omdat de ruimten gemakkelijk van functie kunnen wisselen.Verschillende zorgfuncties onder één dak
De combinatie van verschillende zorgfuncties onder één dak is een relatief nieuw fenomeen in Amsterdam. Wijkzorgcentrum Haveneiland is het eerste centrum waar op deze uitgebreide manier zorg wordt aangeboden op IJburg en is berekend op 10.000 patiënten.

Het centrum kent een complex programma met een huisartsenpraktijk, een apotheek, jeugdzorg, GGD, Stichting ViiA, een verloskundepraktijk, maatschappelijk werkers en een polikliniek van het OLVG. In hetzelfde complex zijn 13 woningen opgenomen. In deze combinatie komt de levendigheid van de drukke stadswijk tot uitdrukking.

Projectomschrijving: Wijkzorgcentrum 2000 m², 13 woningen
Opdrachtgever: IJ-Delta Amsterdam
Architect: Loof & van Stigt Architecten
Locatie: Amsterdam
Opgeleverd: 2008
Fotografie: Allard van der Hoek

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.