Glas speelt hoofdrol in duurzaamste monument

Glas speelt hoofdrol in duurzaamste monument

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-07-2010

Projectontwikkelaar LSI transformeerde een Rotterdams postsorteercentrum uit de jaren vijftig tot het duurzaamste monument van Nederland. Gerenommeerde huurders werken er nu in zeer representatieve kantoorruimtes. Claus en Kaan Architecten maakten het ontwerp voor de renovatie. Glas speelt een hoofdrol bij het opgewaardeerde Central Post.

De bestaande aluminium klimaatgevel kreeg aan de buitenzijde nieuw HR++ glas. Met tussenvloeren is extra vloeroppervlak gerealiseerd waarbij glazen wanden en vloerdelen veel daglicht en overzicht bieden. De historische mozaïeken van ambachtelijk glas in de buitengevel zijn in ere hersteld.De afgelopen jaren werden al meer bestaande gebouwen veranderd in comfortabele en energiezuinige panden die goed voldoen aan moderne eisen. Congrescentrum Lamot, het ministerie van Financiën, kantoorgebouw Westraven en museum de Hermitage zijn daarvan voorbeelden. Met Central Post is een nieuwe mijlpaal bereikt: voor het eerst kan een bestaand en getransformeerd gebouw op alle fronten de concurrentie met nieuwe gebouwen aan.

In de Top Tien van duurzame gebouwen in Nederland staat Central Post op nummer vijf, voorafgegaan door louter nieuwe gebouwen. Terecht dus dat ontwikkelaar LSI dit pand ‘het duurzaamste monument van Nederland’ noemt. In Glas in Beeld nummer 3, juli 2010, staat een reportage over deze transformatie.

Aanvullende gegevens

Glas klimaatgevel buitenzijde Guardian Luxguard Sun-Guard Neutral 51
Glas klimaatgevel noord-buitenzijde HR++
Glas klimaatgevel binnenzijde Blank floatglas 5 mm en 44.2 gelaagd
Glas in houten koijnen Guardian Luxguard Sun-Guard Super Neutral 51
Brandwerende beglazing trappenhuizen Scheuten
Veiligheidsbeglazing Scheuten Multisafe 12(2)12
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.