Herbestemming postkantoor, Nijmegen

Herbestemming postkantoor, Nijmegen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-07-2009

Het in het stadshart van Nijmegen gelegen hoofdpostkantoor stamt uit 1908 en heeft de status van gemeentelijk monument. Het gebouw naar ontwerp van de architect C.H. Peters is getransformeerd tot supermarkt met starterswoningen.

Het architectonisch bijzondere deel is verbouwd en gerenoveerd, daarnaast is een nieuw appartementen complex in houtskeletbouw toegevoegd. De doelstelling was optimaal ruimte te geven voor de nieuwe gebruiksfunctie. Samen met de cultuurhistorische waarde en de complexe bestaande bebouwing vereiste dit een zeer zorgvuldige benadering van dit project.

Vides
Het plan omvat op de begane grond een supermarkt met dagwinkels. In het monumentale L-vormige bouwdeel zijn op de verdieping 14 huurappartementen ontworpen op een stramien van vier meter, strokend met de oorspronkelijke structuur van het gebouw.

In de drie verdiepingen hoge appartementen wordt de beperkte breedte door middel van vides, die alle ruimtes binnen het appartement met elkaar verbinden, ruimtelijk gecompenseerd.


Houtskeletbouw
Aan de binnenzijde van dit L-vormige gebouw zijn de bestaande architectonisch minder interessante delen vervangen door een luchtige nieuwbouw met daarin 12 appartementen, elk van twee etages op dezelfde stramienmaat als het gehandhaafde deel.

Vanwege de noodzakelijke lichte constructie op de bestaande fundering is het nieuwe deel compleet uitgevoerd in houtskeletbouw. Tevens vormt het hout een mooi contrast met het bakstenen postkantoor.

Aanhelingen
Alle appartementen worden ontsloten vanuit de nieuwe hofruimte gelegen tussen de oudbouw en de nieuwbouw. In de bestaande wand langs deze hofruimte zijn de entrees naar de woningen ‘uitgesneden’ en zijn de aanhelingen zichtbaar gelaten, als ‘stille getuigen’ van de ingreep.

Het project is genomineerd voor de Architectuurprijs van Nijmegen.

Aanvullende gegevens

Ontwerp Van de Looi en Jacobs Architecten
Opdrachtgever Talis Woondiensten
Projectteam Frans van de Looi, Henk Jacobs, Dick van Aken, Klaartje Keemink, Vincenth Schreurs, Maarten Nieuwenhuize
Constructeur Bouwtechnisch Adviesbureau Croes bv
Adviseur installaties Adviesbureau Bongers/Jansen
Adviseur bouwfysica DGMR Arnhem
Aannemer Giesbers-Wijchen Bouw
Programma 2000 m2 commerciële ruimte, 26 appartementen
Bouwkosten € 4.370.000
Realisatie 2008
Fotografie Luuk Kramer / John Lewis Marshall




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.