Het huis van Canvas

Het huis van Canvas

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-05-2010

Op zondag 25 april 2010 is het Karel Appel Huis geopend in de Dapperbuurt te Amsterdam: Een hommage aan de beroemde kunstenaar die daar zijn jeugd door bracht. Het Karel Appel Huis zal dienst gaan doen als short-stay huisvesting voor (inter)nationale kunstenaars van de Rijksakademie en als jaarlijks minimuseum i.s.m. het COBRA museum. DUS architecten nam het interieur voor haar rekening, in opdracht van de Key / Principaal. DUS liet zich hiervoor inspireren door de werkwijze van Appel, die gekenmerkt wordt door zijn frase: ‘Ik begin vanuit mijn materie’ – de verf en het canvas. Op eenzelfde intuïtieve manier ontwierp DUS een bijzonder interieur van flinter-dunne gekleurde stalen wanden. Zo ontstond een gelaagd driedimensionaal kleurenschema, waarin optimaal ruimte is voor wonen en tentoonstellen:


Kleurvlakken
Wanden, vloeren, plafonds en stalen wanden kregen sprekende kleuren, geïnspireerd op de schilderijen van Karel Appel. De hoofdruimten hebben witte wanden, de extra kamers worden benadrukt met gekleurde wanden, vloeren en plafonds. Specifieke openingen in de stalen wanden versterken de gekleurde coulissenwerking tussen de ruimten onderling. Zo ontstaan meerdere gelaagde leefruimten die handvatten bieden voor uiteenlopend gebruik.



Kamer wordt lamp
Eenvoudige verlichting brengt het canvas nog meer tot leven. Een simpel peertje in het midden van elke kamer volstaat. Door de verschillende kamers ‘aan’ of ‘uit’ te zetten, ontstaan meerdere lichtintensiteiten. Een kleine kamer transformeert zo tot bed- of leeslamp.



Wand wordt meubelstuk
Met behulp van industriële magneten kan vrijwel alles aan het stalen canvas worden opgehangen. Zo wordt het gehele ‘canvas’ plots een bruikbaar meubelstuk. Dit prikkelt de inventiviteit van de bewoners: Met behulp van een magneet en een stuk touw van de Dappermarkt maak je eenvoudig een boekenkast! Ook een gordijn, een plantenbak of een stofzuiger-ophangsysteem is zo gemaakt. De magneten passen bij het idee van een short-stay inrichting: Iedere bewoner kan op een eenvoudige manier het canvas naar zijn / haar eigen smaak eigen maken. Door de jaren heen zullen er meerdere magneten aan het canvas gaan kleven en op een subtiele manier de geschiedenis van het huis vertellen.

Mini appartementen met maximale ruimte
Door de standaard plattegrond open te breken en op specifieke plekken extra stalen wanden toe te voegen, transformeerde DUS architecten de oorspronkelijke twee kamer appartementen tot ruimtelijk zes kamer appartementen. Alle ‘kamers’ kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: de keuze is aan de bewoner. Er ontstaan ruimtes voor slapen, koken, eten, logees, opbergen en eigen interpretatie. Het opdelen van de ruimtes zorgt er voor dat het standaard short-stay meubelpakket van de Key/Principaal precies ‘past’. Meubels en functies kunnen bewust aan het zicht worden onttrokken of juist niet.



Kunstenaars
De (inter)nationale kunstenaars die voor één jaar in het Karel Appel Huis verblijven, zijn tweedejaars resident artists aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, waar Appel zelf ook studeerde. Zij zullen zich tijdens hun verblijf in het huis laten inspireren door het leven in de Dapperbuurt. Op 10 mei 2010 nemen de eerste kunstenaars hun intrek in het Karel Appel Huis.

Jaarlijkse openstelling en expositie
Elk jaar rond de jaarwisseling zal het Karel Appel Huis enkele weken open zijn voor bezoekers. De kunstenaars tonen dan hun werk en ook zijn er wisselende tentoonstellingen door het COBRA Museum over het werk van Appel.

Het Karel Appel Huis is een project van DUS architecten i.o.v. de Key / Principaal in samenwerking met het COBRA Museum en de Rijksakademie. DUS heeft tijdens de bouw gewerkt met Fiction Factory uit Amsterdam.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.