Huys Afrika, Amsterdam

Huys Afrika, Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-04-2009

Afgelopen maand zijn de appartementen van Huys Afrika aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam opgeleverd. Blok D maakt onderdeel uit van het eveneens door KCAP ontworpen stedenbouwkundig plan van de voormalige pakhuizen aan het IJ, namelijk compartiment C.

Deze pakhuizen zijn de schakel tussen het Centraal Station en de woonwijken op Java en Borneo Sporenburg. Met de oplevering van blok D wordt een belangrijk gedeelte van de pakhuizen voltooid. Stedenbouwkundig neemt blok D een belangrijke positie in en vormt met de oude pakhuizen een monumentaal moment bij de aanknoping van de brug naar het Java-eiland.


Pakhuis
Met respect voor het oude pakhuis, gerenoveerd door Villanova uit Rotterdam, is de nieuwbouw zorgvuldig verstrengeld met het pakhuis. Kolommen en trappenhuizen van de nieuwbouw prikken door het pakhuis heen. Zwevend boven het pakhuis geeft het gebouw een
nieuwe aanblik aan de IJ-oever. Gebouw D en het pakhuis zijn in bezit van Ymere.

De nieuwbouw herbergt 52 appartementen die op, naast en in het voormalig pakhuis zijn geplaatst. Het robuuste karakter van de pakhuizen is terug te vinden in de nieuwbouw. Kenmerkend is de geprefabriceerde betonnen gevel. De diverse kleurnuances in de gevel geven het gebouw zijn sprankelende effect en verwijzen naar de roestkleuren van de kades.

Ontwerp: KCAP
Programma: 52 appartementen
Renovatie: Villanova, Rotterdam     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.