Joost Swartehuis geopend

Joost Swartehuis geopend

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2010

Op 12 februari is het Joost Swartehuis in de Amsterdamse Willemsstraat feestelijk geopend. Op de plaats van twee bouwvallige negentiende eeuwse panden verrees een gebouw met vier appartementen.

(lees verder onder de foto)

Na eerdere samenwerkingen tussen opdrachtgever Ymere en striptekenaar Joost Swarte (Marnixstraat in Amsterdam, Johan Enschedéhof in Haarlem) kreeg hij nu de vraag om de gevel van het nieuwe complex te ontwerpen. Maar omdat een gevel ontwerpen zonder te weten wat daar achter zat voor Swarte geen optie was, heeft hij uiteindelijk het hele project, inclusief vaste inrichting en tuin ontworpen.

De vier appartementen liggen boven elkaar over de volle breedte van de twee kavels en worden ontsloten door een trappenhuis achter een glazen gevel aan de straat, alleen de begane grondwoning heeft een eigen ingang. Het trappenhuis is versierd met een kunstwerk van Joost Swarte.

Het deel van de gevel waarachter zich de woonkamers bevinden is uitgevoerd als een moderne versie van de oud-Hollandse klokgevel. De komende tijd gaan Joost Swarte en medewerkers van Ymere er tijdelijk proefwonen, daarna gaan de appartementen in de verhuur. Op de begane grond is een tentoonstelling over het werk van Joost Swarte te zien tot en met 7-3-2010.

Dat Ymere trots is op deze nieuwste aanwinst blijkt niet alleen uit het feit dat het project in de verhuur gaat in plaats van in de verkoop, wat het oorspronkelijke plan was, maar ook uit het feit dat ze nu al de status van rijksmonument hebben aangevraagd voor deze ‘Parel van de Jordaan’.

Dakpaviljoen Heelsumstraat

Aanvullende gegevens

Programma 4 appartementen
Opdrachtgever Ymere
Ontwerp Joost Swarte m.m.v. Sytze Visser
Afronding ontwerp 2010
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.