Juvenaatplan, Zevenaar

Juvenaatplan, Zevenaar

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-10-2008

Op het terrein van het Juvenaat ‘Sint Stanislaus’ in Zevenaar, worden negentien grondgebonden twee-onder-een-kap-woningen en 118 huurappartementen gebouwd. De oorspronkelijke bebouwing, waar in vroeger tijden jongens werden opgeleid tot broeder-onderwijzer, blijft deels staan. Het bureau Hoogenberk voor Harmonische Architectuur maakte het ontwerp voor de nieuwbouw.

Juvenaat
In 2004 is Juvenaat aangewezen als gemeentelijk monument. De cultuur-historische waarde van dit gebouw is uitgangspunt en de randvoorwaarde voor de ontwikkeling van dit gebied.

Het karakteristieke hoofdgebouw en de zuidvleugel van Zoetmulder uit 1926 blijven in stand. In de zuidvleugel worden appartementen ondergebracht. Het hoofdgebouw blijft bestemd voor maatschappelijke doeleinden. De noordvleugel (laagbouw) wordt gesloopt en vervangen door een gelijksoortige bouwmassa als de zuidvleugel.



Hierdoor ontstaat een aan drie zijden omsloten binnenhof, met de open zijde naar de Gimbornhof. Onder de binnenhof komt een parkeergarage voor bewoners van de appartementen. Voor bezoekers worden parkeerplaatsen op het binnenhof gerealiseerd. Parkeerplaatsen voor bezoekers van activiteiten in het hoofdgebouw zijn in de directe omgeving van het Juvenaat gesitueerd.

Woningen
De 19 grondgebonden woningen aan de Julie Postelstraat hebben een steile, hoge kap die afwisselend naar de straat wordt gedraaid. Hierdoor ontstaat ook een gevarieerd straatbeeld met een eigen karakter. De bewoners van grondgebonden woningen parkeren op eigen terrein. Voor de bewoners van het vierlaags appartementengebouw komt een parkeergarage onder het gebouw. Voor bezoekers worden parkeerplaatsen aan de straat gerealiseerd. Bij de vormgeving en situering van de woningen wordt aansluiting gezocht bij het Juvenaat.



Op de hoek van de Vondellaan en Babberichseweg (Vondellaan 2) is een appartementengebouw gesitueerd die is opgebouwd uit verschillende bouwhoogten. Op de hoek bestaat het appartementengebouw uit 2 bouwlagen met kap. In de richting van de bestaande bebouwing neemt de bouwhoogte af om een goede aansluiting met deze bebouwing te krijgen.

Project: Juvenaatplan Zevenaar
Architect: Hoogenberk voor Harmonische Architectuur
Opdrachtgever: BastonWonen en gemeente Zevenaar
Start bouw: eind 2007 – begin 2008



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.